Firma sveze nebezpečný odpad a zanikne, stát pak musí platit miliony

Prachatice - V bývalém zemědělském areálu ve Lhenicích na Prachaticku stále leží jedovatý odpad, jehož likvidace bude stát desítky milionů korun. Nejspíš ji ale zaplatí daňoví poplatníci, protože firma, která odpad do areálu navezla, už neexistuje, soud ji definitivně vymazal z obchodního rejstříku. Jde přitom o klasický scénář, firma si nechá zaplatit za to, že odpad odebere. Pak ho sveze na jedno místo a zanikne.

Jenomže ve Lhenicích jsou látky, které se nesmí dostat do okolí. „Zjistili jsme, že jsou tam skladovány odpady s obsahem polychlorovaných bifenylů a s obsahem rtuti,“ vysvětluje Martin Kocábek z České inspekce životního prostředí. Starostka Lhenic Marie Kabátová podotýká, že odpad leží v areálu už několik let – přitom hrozí riziko například požáru, které je v těchto horkých dnech aktuální. 

Většina nebezpečných látek je uložena v zabezpečeném skladu, kontaminovaná hlína ale leží volně na dešti a několik tisíc litrů jedovatého oleje obsahuje i volně přístupný laminátový zásobník. Majitel areálu - společnost Panství Bechyně - proto požaduje, aby se k vlastnictví jedovatých látek přihlásil stát, soud o tom bude jednat 4. srpna.   

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Firma, která měla toxický odpad do Lhenic navézt, zanikla dokonce dvakrát. Když totiž byla zrušena před několika lety poprvé, následovala právní bitva a firma byla posléze opět do obchodního rejstříku zapsána, bylo to právě kvůli odpadům ve Lhenicích. Jenomže teď ji soud definitivně z rejstříku vymazal, a toxický odpad tak nikomu nepatří. To ostatně potvrzuje i Martin Kocábek, Česká inspekce životního prostředí prý nemá s kým jednat.