Mostecký kostel znovu ozdobí původní vitráže

Ústí nad Labem – Mostecký děkanský kostel se stal před časem národní kulturní památkou. A díky tomu ho také po třiceti letech opět zdobí původní okenní vitráže. Ty byly uloženy celkem v sedmapadesáti bednách od té chvíle, kdy se kostel kvůli těžbě uhlí musel přesunout ze svého původního místa.

Vitráže se ale vrátily jen do velkých horních kostelních oken. Do přízemí nesměly. Podle kastelánky Ludmily Klimplové by totiž vitráže poškodily památky, které v kostele jsou. Proto v přízemí zůstala moderní okna, která dokáží pohlcovat UV paprsky. Ta opravená s původními vitrážemi by to podle předběžných měření nedokázala. Slunce by tak mohlo poškodit cennou expozici gotického umění. „Původní vitráže bohužel neobstály. To sklo nesplňovalo předepsané nároky,“ vysvětluje Vít Honys z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem. „Ty exponáty jsou samozřejmě cennější, mají větší historickou hodnotu než vitráže,“ dodává Ludmila Klimplová. 

Z nevýhody se ale nakonec stala výhoda. Pro vitráže, které nemohly být v přízemí použity, se nakonec místo v chrámu našlo. Stala se z nich samostatná expozice na ochozu kostela. Vznikla tak výstava, která zatím nikde jinde k vidění není. „Pro mladou generaci je dobré, že si mohou ty vitráže jakoby osahat. Tradičně umístěná vitráž splyne v jeden celek, ale když se na ni podíváte přímo, můžete sledovat techniky, které jsou na ní použity,“ vysvětluje restaurátor kostelních oken Vítězslav Zilvar. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Zachránci vitráží věří, že se barevná sklíčka přece jen někdy do přízemních oken chrámu vrátí. „Možnost navrácení vitráží do původních oken tu zůstává,“ říká Vít Honys. Obdivovaná gotika by tak podle zastánců vitráží kvůli tomu zmizet z kostela neměla.