Tip na výlet: Po stezkách autora Kytice

Jičín – Miletín na Jičínsku láká turisty na svého nejslavnějšího rodáka, autora Kytice Karla Jaromíra Erbena. Od června se mohou zájemci projít po pětikilometrové naučné stezce, která začíná u básníkova rodného domu a vede přes místa, jež se klasikovi stala literární inspirací. Obohacena je proto i o známé postavy Erbenových balad – dřevěnou sochu polednice a jezdce na koni ze skladby Zlatý kolovrat.

Stezka byla slavnostně uvedena do provozu 19. června. Na její přípravě se vedle miletínské radnice podílel tamní divadelní soubor, Klub přátel K. J. Erbena a sdružení Podzvičinsko. Na svých pěti kilometrech nabízí devět zastavení. Ty reflektují Erbenův život, spjatost spisovatele s daným místem i případnou inspiraci pro jeho tvorbu. Návštěvníci tak zavítají na hřbitov, který byl předobrazem hřbitova v baladě Svatební košile, nebo na bývalé popraviště. Právě tam Erben situoval další báseň ze sbírky Kytice - Dceřinu kletbu.

Miletínský starosta Miroslav Nosek naučnou stezku doporučuje všem bez výhrad, neboť trasa vede nenáročným terénem a je bezbariérová. Na své si přijdou i děti, a to díky dvěma zmíněným dřevěným sochám. „Polednice natahuje ruku směrem na Miletín, ruku natahuje po zlobivých dětech,“ dodává s úsměvem Nosek.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

K návštěvě zve i opravený rodný domek

Předpokladem pro její vznik byla oprava léta chátrajícího rodného stavení slavného obrozeneckého spisovatele. Dům, ve kterém se Erben v roce 1811 narodil, dostal novou střechu, postavený byl nový plot i chodník. Nyní je v budově umístěn autorův památník. Interiér tvoří dobový nábytek, rodinné památky, akvarely k Erbenovým baladám od Rudolfa Švajdlera.

Karel Jaromír Erben se v Miletíně narodil 7. listopadu 1811, zemřel 21. listopadu 1870 v Praze. Erben se jako národopisec snažil rekonstruovat původní podobu lidové slovesnosti, neboť podle jeho mínění se v ní odrážely prastaré lidové mýty. Soubor dvanácti balad Kytice z pověstí národních vydal Erben v roce 1853.