Tvrz Hůrka otevřela novou expozici

Králíky (Pardubicko) – Dělostřelecká tvrz Hůrka v Králíkách na Pardubicku dnes otevřela novou výstavu. Je věnována československým parašutistům, kteří bojovali ve druhé světové válce. Tato expozice je jediná svého druhu u nás. Hůrka je jednou z pěti stavebně dokončených tvrzí v České republice budovaných v rámci československého opevnění proti Německu. V roce 2008 ji ministerstvo obrany předalo městu Králíky, do té doby ji armáda využívala ke skladovacím účelům. V současné době zde postupně vzniká muzeum opevnění, expozice je stále ve stadiu zrodu. Hlavním exponátem je tvrz sama.

„S padákem nad hlavou“ se jmenuje nová výstava v dělostřelecké tvrzi Hůrka. Společnost přátel československého opevnění ji věnuje výsadkářům, kteří bojovali proti fašismu. „Parašutisté patří ke skupině elitních bojovníků, kteří pro tuhle zemi udělali velmi mnoho,“ prohlásil člen Společnosti přátel československého opevnění Martin Ráboň. V tvrzi Hůrka tak návštěvníci najdou nové exponáty: padák, zbraně, dokumenty nebo třeba i drobnosti, jako je dobová krabička cigaret. Je zde zkrátka vše, co měli českoslovenští výsadkáři u sebe. Výstava připomíná operaci Antropoid, na jejímž konci byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, mapuje také všechny operace od roku 1941. „Na panelech jsou zde všechny paraskupiny. Ty, které skončily naprostým fiaskem, i ty, které měly velký zpravodajský efekt,“ doplnil spoluautor výstavy Jan Břečka.

Unikátní expozici navštívil i jeden z našich posledních žijících válečných výsadkářů Jaroslav Klemeš. „Jeden z účastníků vždy přemýšlel o tom, zda si nás někdo připomene, až padneme,“ vzpomíná brigádní generál ve výslužbě parašutista Jaroslav Klemeš.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Výstava „S padákem nad hlavou“ zůstane v tvrzi Hůrka jako součást stálé expozice.

\"S padákem nad hlavou\" se jmenuje nová výstava v dělostřelecké tvrzi Hůrka.
Zdroj: ČT24