Novým primátorem Českých Budějovicích je Miroslav Tetter

České Budějovice – Jihočeská metropole má ode dneška staronového primátora, zastupitelé zvolili Miroslava Tettera (KDU-ČSL), který město vedl už v letech 1998-2006. Dnes pro něj zvedlo ruku 26 zastupitelů. Minulý týden skončil ve vedení města Juraj Thoma (ODS), když se pro jeho odvolání vyslovili i zastupitelé za občanské demokraty. S dnešním překvapivým návrhem přišel šéf lidoveckého klubu a náměstek primátora Rudolf Vodička. Na kandidatuře Tettera se podle něj ve středu shodly tři koaliční subjekty.

Tetter byl ve volbě jediným kandidátem, ODS nikoho nenavrhovala. Šéf klubu Martin Kuba vysvětloval, že občanští demokraté požadují pouze setrvání náměstkyně Ivany Popelové – ta ale dříve avizovala, že pokud bude zvolen Tetter, tak na post rezignuje, což už také učinila. V následné volbě zastupitelé schválili, že Tettera bude v době nepřítomnosti zastupovat radní František Jelen (ODS). „Beru to jako službu a služba znamená sloužit,“ řekl ČT Tetter, který podle svých slov žádné zásadní změny nechystá a pokusí se dokončit rozdělané projekty.  

Na jihočeské radnici také vznikl nový klub, který založil odvolaný primátor Thoma, přešli do něj i někteří členové z klubu ODS. Tím pádem se rozpadla vládnoucí koalice ODS, KDU-ČSL a SNK ED, která měla 29 hlasů ze 45. Nový klub totiž spolupráci s ní odmítá, jak potvrdil Thoma, a bez jejich hlasů mají zmiňované strany jen 22 zastupitelů. „Tento klub bude nadále v jednáních vystupovat naprosto samostatně, odmítáme všechny možné nátlakové procesy,“ řekl Thoma ČT.  

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V nově vzniklém klubu jsou kromě bývalého primátora také zastupitelé Ivana Popelová, Radek Novotný, Ivan Mánek, Ivo Moravec a Jaroslava Šporclová. Všichni zatím zůstávají členy ODS. „Nepočítáme s tím, že bychom do konce volebního období uzavírali s kýmkoliv koaliční smlouvu,“ řekl Thoma za klub občanských demokratů. 

Odvolaný primátor připustil, že z nově vytvořeného klubu pravděpodobně vznikne i strana, která na podzim vstoupí do komunálních voleb. „Nevylučuji, že se tak stane. Samozřejmě bychom si potom vybrali i nový název, aby nebyl zaměnitelný s jiným politickým subjektem,“ uvedl Thoma.

Juraj Thoma
Zdroj: ČT24