Sídlo vlády v Praze dnes přilákalo 350 lidí

Praha - Celkem 350 návštěvníků přilákaly prostory sídla české vlády v pražské Strakově akademii, která se dnes otevřela veřejnosti. Jindy bývá zájemců o prohlídku více a dnes je zřejmě odlákalo horké počasí. Lidé si prohlíželi nejen zasedací místnost, kde se schází vláda, ale i zahradu u budovy sídla vlády v rámci Dne zahrad. Mohli vidět také výstavu kreseb grafika a sochaře Jindřicha Zeithamla.

Zahradu u sídla vlády si mohla veřejnost prohlédnout v rámci dnešní akce, kdy se zpřístupnily jindy nepřístupné pražské zahrady. Kromě sídla vlády se lidem otevřela zahrada u Strahovského kláštera a terasy i zahrady Wratislavského paláce na Malé Straně. Ve Strakově akademii se zájemcům promítal také film přibližující prostory sídla předsedy vlády, Kramářovy vily v Praze a také vilu někdejšího prezidenta Edvarda Beneše v Sezimově Ústí na Táborsku. Film ukazuje i další paláce, které spravuje vláda, a to Lichtenštejnský palác na Kampě a Hrzánský palác v Loretánské ulici.

Návštěvníky vítá Černínský palác i ČNB

S návrhem otevřít jindy nepřístupnou zeleň veřejnosti přišel Národní památkový ústav. Chce tak navázat na tradici, která vznikla v Anglii, kde bývá jeden z červnových víkendů věnován zahradám, parkům, drobné zahradní architektuře, ale i zpřístupňování jindy neveřejných zahrad. Sídlo vlády však nebylo dnes jediným významným místem, kam mohli lidé přijít. Po čtyřech letech zpřístupnila své prostory také Česká národní banka. Návštěvníkům chtěla poskytnout ucelený obraz o měnovém rozhodování a o tom, jak se změny úrokových sazeb promítají do každodenního života.

Dneškem ale dny otevřených dveří nekončí. V neděli mohou lidé zavítat do Černínského paláce, sídla ministerstva zahraničních věcí. Budou moci spatřit nejzajímavější a nejcennější prostory; mezi nimi například byt poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka. Při posledním dni otevřených dveří v roce 2008 se do Černínského paláce vypravilo asi 5000 návštěvníků.

Česká národní banka
Zdroj: ČT24