Františkovy Lázně nemohou zabavit Sazce videoterminály

Františkovy Lázně (Chebsko) - Krajský úřad Karlovarského kraje zrušil předběžné opatření města Františkovy Lázně, kterým se domáhalo po společnosti Sazka vydání loterijních videoterminálů, jejichž provoz je v rozporu s městskou vyhláškou. Sazka přístroje na základě předběžného opatření nevydala. Město chce nyní napravit výhrady krajského úřadu a vydat opatření nové.

„Proti uvedenému předběžnému opatření, které bylo nařízeno 29. března, se společnost Sazka, a.s., odvolala dne 6. dubna ke krajskému úřadu jako věcně příslušnému správnímu orgánu,“ informoval mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund.

Podle krajského úřadu město Františkovy Lázně postupovalo v rozporu se zákonem o obcích, když předběžné opatření vydal tajemník městského úřadu, kterého jako úřední osobu delegoval starosta. Podle zákona taková pravomoc ale náleží výhradně městské radě.

Františkovy Lázně vyhláškou z března zakázaly až na jednu výjimku loterijní videoterminály v celém městě. Ministerstvo vnitra sice označilo vyhlášku za protiprávní, ale město ji odmítlo zrušit. Zřejmě od července ale začne platit novela zákona o loteriích, která obcím dává pravomoc podobnou vyhlášku přijmout. „Předpokládáme, že se ministerstvo vnitra na Ústavní soud neobrátí, protože bychom měli 60 dní na zrušení vyhlášky, a to už bude platit novela zákona,“ dodal starosta Ivo Mlátilík.