Ornitologové v Krkonoších kroužkují likvidátory hlodavců

Trutnov - Na přemnožené hlodavce v Krkonoších posílají ochranáři dravce, konkrétně sovy a poštolky. Po lesích jsou pro ně rozmístěné stovky budek. Třeba puštík obecný dokáže v dospělosti denně sežrat až sedm hlodavců, jako například hrabošů. Pro Správu Krkonošského národního parku (KRNAP) je velkým pomocníkem zejména v nižších částech hor, kde chrání novou výsadbu stromů. Nastává období, kdy ornitologové vyrážejí počítat a kroužkovat nově narozená mláďata.

„V letech, kdy se hraboši přemnoží, dokáží nám puštíci zlikvidovat až 90 procent podsazených listnatých stromů…,“ říká mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. K růstu populace sov mají přispět ptačí budky, které ornitologové v horách rozmísťují už od počátku devadesátých let. Na jaře pak začíná pravidelná evidence nových přírůstků.

Podle ornitologa Jana Grúze tu jde populace dravců pořád nahoru. Evidence nově narozených puštíků bude pokračovat až do léta, kdy se ornitologové přesunou do vyšších partií Krkonoš. Tam na ně čeká především sýc rousný.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)