Kvůli lihovaru se v Trmicích přou o to, co je zápach a co vůně

Trmice - Průmyslový lihovar v Trmicích může pokračovat ve výrobě, ale opět pouze ve zkušebním provozu. Jeho kolaudace byla po dvou a půl letech zkoušek znovu odložena. Přestože majitelé továrny už do dodatečných úprav technologie investovali desítky milionů korun, obyvatelé Trmic si stále stěžují na nepříjemný zápach, který se z lihovaru šíří. Spor se tedy přesunul do polemiky o význam slov vůně a zápach.

Limity pro to, co je zápach, a co už ne, v České republice neexistují. „Česká legislativa má v tomto mezeru,“ soudí Oldřich Řáha z Průmyslového lihovaru Trmice. Proto záleží na pocitech každého, kdo z lihovaru unikající páry cítí. Oldřich Řáha vyjadřuje nad slovem vůně velikou nelibost, ale tvrdí, že po všech úpravách už páry z lihovaru za vůni označit lze.

Do roztržky o význam slov se pokusil vnést světlo ústecký krajský úřad. Použil pro stanovení hranice zápachu normy, které platí v Dánsku. „To znamená, že jsou nastaveny takové limity, při nichž by již objektivně neměli být lidé obtěžováni zápachem,“ uvedla mluvčí úřadu Magdalena Hanáčková.

Reportáž a vstup Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Nevíme, jaká bude míra toho zápachu. Nikdo si nedovedeme pod těmi limity přijatelný nebo nepřijatelný zápach představit,“ říká trmická starostka Jana Oubrechtová (Nez). Radnice se právě kvůli nejasnostem kolem limitů, které stanovil kraj, odvolala. Pokud odvolání nestáhne, bude muset vleklý spor rozhodnout ministerstvo životního prostředí. Radní v Trmicích přijali loni v srpnu usnesení, v němž požadují bezzápachový provoz lihovaru.