Zapáchající trmický lihovar může zkušebně vyrábět další rok

Trmice - Průmyslový lihovar PLP v Trmicích na Ústecku může vyrábět ve zkušebním provozu od začátku května dalších 12 měsíců. Dosavadní povolení zkušebního provozu končí lihovaru dnes, o novém dnes rozhodl litvínovský stavební úřad. Řízení o trvalém provozu je kvůli zápachu z lihovaru stále přerušené.

Lihovar už usiloval také o kolaudaci fabriky a trvalý provoz. Krajský úřad sice integrované povolení potřebné pro trvalý provoz vydal, město Trmice se ale proti němu odvolalo, a proto není pravomocné. „Město Trmice se odvolalo s tím, že požaduje bezzápachovou technologii. Dle původní dohody i s lihovarem mělo být povolení o toto rozšířeno. Zatím ale ke shodě nedošlo, změna nebyla provedena a odvolání se dále řeší,“ upozornila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Na zápach z lihovaru si dlouhodobě stěžují obyvatelé Trmic a okolních obcí. V poslední době jejich počet ale poklesl, lihovar už většinou cítit není. Jeho vedení investovalo do odstranění zápachu desítky milionů korun. Ministerstvo životního prostředí lihovaru minulý týden potvrdilo pokutu 2,5 milionu korun, kterou dostal na začátku roku od České inspekce životního prostředí právě za zápach, kterým obtěžoval okolí.

Lihovar se zkušebním provozem začal na podzim 2007, jeho stavba a opatření proti zápachu a hluku prý stály kolem 1,5 miliardy korun. Ročně má být schopen zpracovat až 280.000 tun obilí. V plném provozu má být schopen vyrobit jeden milion hektolitrů bioethanolu z obilovin rostoucích na ploše 60.000 hektarů. Zbytky obilovin slouží jako palivo nebo krmivo.