Pardubický Technopark neplní své cíle

Pardubice - Podpořit začínající podnikatele a vědce ve výzkumu a vývoji. Takový byl úkol pardubického Technoparku za stovky milionů korun. Jenže projekt se dostal do problémů. Jeho zastánci to odůvodňují ekonomickou krizí. Když pak město přišlo s nabídkou pomoci, tak to vyvolalo odpor opozice. A podnikatelský inkubátor rozdmýchává spory i s vedením kraje.

Místo vývoje a výzkumu zatím jen nájemní haly a vysoké ztráty. Tak vypadá provoz pardubického Technoparku. S nabídkou pomoci teď přišlo město. „Konkrétně se jedná o třímilionovou půjčku po dobu čtyř let. Ta půjčka by měla překlenout nejhorší období, které Technopark ještě čeká,“ vysvětluje náměstek pardubického primátora Michal Koláček.

S návrhem radních už teď nesouhlasí někteří opoziční zastupitelé. Technopark podle nich neplní svoji funkci. „V tuto chvíli se vedení města chce ukázat jako hodný strýček a bude zachraňovat projekt, o němž panují pochyby, zda má nějakou budoucnost,“ kritizuje zamýšlený postup pardubického magistrátu pardubický zastupitel Jindřich Tauber.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Město chce získat v Technoparku podíl. Nešetří přitom kritikou na adresu Pardubického kraje, který za dané situace do projektu nehodlá investovat. „Pardubický kraj je podílníkem ve společnosti a s poměrně lehkým srdcem hodil tuto společnost přes palubu,“ připomíná Michal Koláček. „Ekonomické rozbory, které nám udělali naši pracovníci, nás varují před tím, abychom do Technoparku vkládali prostředky, protože je to riskantní operace,“ říká hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Rozhodnutí města o finanční pomoci je podle hejtmana předvolením tahem. „Existuje vážné nebezpečí, že po pěti letech udržitelnosti Technopark může být prodán do soukromých rukou,“ připomíná Radko Martínek.

Návrh města vítá vedení pardubické univerzity. Slibovaná spolupráce Technoparku s nadanými studenty ale zatím vázne. „Těm firmám je potřeba dát lepší podmínky. To zatím nebylo přesně stanoveno,“ uvádí rektor Pardubické univerzity Miroslav Ludwig.

O dalším osudu pardubického Technoparku a případné finanční injekci by zastupitelé města měli diskutovat 11. května.