Odhlasují si obyvatelé Hluboké nad Vltavou nové náměstí?

Hluboká nad Vltavou – Obyvatelé Hluboké nad Vltavou mají do konce týdne na vybranou. Buď budou mít nové náměstí s výhledem na kostel, ale za to čtyřikrát zvýšenou daň z nemovitosti, nebo nízkou daň, ale k tomu v centru obchodní a bytové středisko. Radnice kvůli tomu pořádá mezi lidmi anketu. Reaguje tak na řadu petic, které nechtějí, aby na místě právě zbouraného socialistického obchodního domu stál jiný objekt.

Výhled na kostel za 50 až 60 milionů korun – to je unikátní nabídka radnice všem obyvatelům Hluboké nad Vltavou. Rozhodnout mají sami, jak informoval starosta Hluboké Tomáš Jirsa (ODS).

Bývalý socialistický obchodní dům koupil rakouský investor. Chce na jeho místě postavit podzemní garáže, obchody a byty. Městu je ochoten projekt prodat zhruba za 40 milionů. Další peníze by radnici stálo vyvázání se ze smluv a zasypání základů. Část obyvatel je rozhodně pro.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Problém je v tom, že potřebné desítky milionů korun by si musela radnice půjčit. Úvěr by spláceli všichni občané čtyřnásobně zvýšenou daní z nemovitosti, která je zatím na nejnižší možné úrovni. „Majitel řadového domku platí kolem tří stovek ročně, takhle by platil 1 200,“ uvedl Tomáš Jirsa.

Schůze, která měla zastupitele nasměrovat, nestačila. V ojedinělé anketě budou hlasovat všichni obyvatelé Hluboké. Bagry na Hluboké zatím jen bourají, firmy ale chtějí začít stavět již 1. května. Radnice chce proto znát názor obyvatel velmi brzy – výsledky provizorního referenda by měly být známé 24. dubna.