Praha-Libuš dočasně končí s integrační politiku

Praha - Rada městské části Praha - Libuš v úterý rozhodla, že její výbor pro multikulturní soužití se dočasně přestane snažit o integrační politiku. V pondělí se bude kvůli situaci v městské části, kde se údajně vzájemné soužití Čechů a Vietnamců zhoršuje, konat schůzka, kterou svolal radní Jiří Janeček. Ten nedávno varoval, že kvůli horšící se situaci se hrozí v městské části vznik české domobrany.

Předsedkyně výboru Pavla Jedličková uvedla, že komunikace se ruší na základě aktuální situace a informací, které má k dispozici. Celá městská část podle ní od pražského magistrátu čeká jasnou strategii a konkrétní kroky, jak dlouhodobě a systematicky s vietnamskou komunitou spolupracovat. „Čekáme integrační programy,“ konstatovala Jedličková.

Specialistka na národnostní menšiny Helena Černá uvedla, že účast na pondělním jednání kromě Jedličkové potvrdil předseda Svazu Vietnamců v Praze Nhien Nguyen Duy. Ministerstvo vnitra prý zatím nesdělilo, koho na setkání vyšle, totéž platí pro cizineckou policii. „Pražská policie také slíbila někoho delegovat,“ řekla Černá.

Soužití české a vietnamské komunity v městské části Praha - Libuš se podle místního starosty Petra Mráze kvůli rostoucí kriminalitě zhoršuje. V souvislosti s tržnicí Sapa se tam prý zdržují tisíce Vietnamců. Situace se stává neúnosnou, v městské části hrozí vznik české domobrany, varoval starosta v dopise, který koncem března zaslal ministerstvu vnitra. Policie tam ale žádný nárůst kriminality neregistruje.