Vypálené Ležáky připomíná nová muzejní expozice

Ležáky - Nová expozice muzea a obnovené původní studánky patří mezi hlavní změny, které čekají návštěvníky Ležáků. Národní kulturní památka připomíná tragédii z roku 1942, kdy nacisté osadu vypálili po atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha. V bývalé kamenické osadě našli za druhé světové války úkryt parašutisti ze skupiny Silver A s radiostanicí Libuše.

„Návštěvníci se můžou podívat do muzea, kde máme stálou expozici Ležáky – Osada, která nemlčela. Lidé se mohou podívat také po areálu, kde jsou na místech domků tzv. hrobodomy,“ popisuje vedoucí NKP Ležáky Kamila Chvojková. „Ke každému domku máme fotografie, kteří obyvatelé v nich žili,“ tvrdí průvodkyně Hedvika Urbanová.

Upravené výstavní sály ležáckého muzea doplňují dobové dokumenty. Jen pár metrů od někdejších domů správci pietního území objevili místa, kam obyvatelé osady chodívali. „Jsou to původní ležácké studánky, které jsme obnovili,“ říká Chvojková. Správci kulturní památky předpokládají, že by letos do Ležáků mohlo přijet až deset tisíc návštěvníků. Pietní vzpomínka na oběti ležácké tragédie se uskuteční 20. června.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)