Ve Dvoře Králové vypukla válka o vodu

Dvůr Králové/Frýdlant – Ve Dvoře Králové nad Labem se hádá radnice se soukromou firmou Vodovody a kanalizace (VaK), které pronajala sítě. A od 1. dubna chce dokonce začít vybírat vodné a stočné sama. Firma tvrdí, že by tím město porušilo smlouvu a nehodlá ustoupit. Důsledkem sporu je, že se teď obě strany začaly přetahovat o zákazníky. Podobný problém řešila radnice i ve Frýdlantu, kde lidé platili soukromé firmě nejvyšší vodné a stočné v republice.

Ve Dvoře Králové dosud vodné a stočné, což je zhruba padesát až šedesát milionů ročně, vybírala soukromá firma Vodovody a kanalizace, která má sítě na čtvrt století pronajaté. Od 1. dubna to chce radnice změnit a vybírat peníze sama. Podle starostky Edity Vaňkové chce město získat kontrolu nad financemi vodného a stočného.

Zdeněk Kouba, jednatel za královédvorský VaK, kontruje: „Město jedná protiprávně. VaK má právo vybírat vodné a stočné vlastním jménem a na vlastní účet. Nadále máme ze smlouvy zajišťovat výrobu vody, její dodávku, distribuci, odvádění odpadních vod a nemáme proti tomu zaručený příjem.“ Radnice se s firmou nedohodla na ceně pro letošní rok ani na výši nájmu, který má firma zaplatit a který cenu ovlivní. Město i VaK se přetahují o zákazníky.

Vodárny nabízejí lidem nižší cenu než město

Vodárny se bojí, že bez příjmů z vodného za pár měsíců zkrachují. Teď nabídly lidem inzerátem cenu 59 korun, což je o deset korun méně než dosud. Snaží se tak získat na svoji stranu alespoň část zákazníků a zachovat tak část příjmů. Podle náměstka starosty považuje radnice tento krok za obrovský podraz a manipulaci s lidmi. Někteří občané tak podepisují smlouvu s vodárnami, jiní s dražším městem a pokud se radnice s vodárnami nedohodne, budou od čtvrtka platit ve Dvoře Králové dvě ceny vody.

Spor zřejmě skončí u soudu, ten bude muset rozhodnout, jak velký nájem zaplatí Vodovody a kanalizace městu. To požaduje 6 350 000 Kč, zatímco majitel firmy Jiří Kouba je ochotný zaplatit okolo 4 000 000. Po stanovení nájmu lze spočítat cenu vodného a stočného. Jedině po stanovení nájmu je možné stanovit cenu vodného a stočného.

Frýdlantská radnice kupuje čističku na dluh

Třináct let trvala snaha o dohodu s firmou Slezan na odkoupení místní čistírny odpadních vod, protože lidé platili nejvyšší ceny v celé republice, a to 40 Kč za kubík. Radnice nemohla ceny ovlivnit, dokud Slezan nezkrachoval. Konkurzní správce čističku prodal a právě město Frýdlant soutěž vyhrálo. Čistička přijde radnici na čtyřicet milionů korun a protože peníze si město půjčí, tak dalších dvacet milionů zaplatí na úrocích. Frýdlant se podle starosty musí dlouhodobě zadlužit, aby mohl zajistit ekonomicky přijatelné stočné pro obyvatele. Město převezme čistírnu na začátku května a úvěr bude splácet patnáct let.

  • Voda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1545/154434.jpg
  • Nabídka VaK na levnější vodné a stočné autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1545/154433.jpg