Chotíkovská spalovna má zvýšit kapacitu, odpůrci se bouří

Chotíkov (Plzeňsko) - Odpůrci připravované spalovny odpadu v Chotíkově u Plzně protestují proti vstupu Plzeňského kraje do tohoto kontroverzního projektu. Vadí jim, že se do chotíkovské spalovny má dovážet odpad i ze vzdálených míst kraje, což podle jejich mínění přinese větší znečištění ovzduší i nárůst dopravy. Obyvatelé Chotíkova stavbu spalovny komunálního odpadu podpořili již dříve v referendu jen těsnou většinou - dvaapadesáti procenty hlasů.

Odpůrce nyní zaskočilo nečekané angažmá krajského úřadu v projektu, městská spalovna se podle nich rázem změní na krajskou, což znamená zvýšení kapacity. „Lidé se v referendu vyjadřovali k městské spalovně s kapacitou 60 tisíc tun odpadu, momentálně se hovoří o více než 100 tisíci tunách odpadu ročně,“ řekla pro ČT Kateřina Moučková z občanského sdružení Chotíkov. V důsledku se tedy podle ní bude odpad svážet z celého Plzeňského kraje oproti původnímu slibu vozit ho pouze z Plzně a blízkého okolí.

Výroky o dopadech spalovny:

Markéta Balcarová (Plzeňané proti spalovně Chotíkov): „Plzeň je skutečně na špičce ve výskytu nádorových onemocnění v celé republice, myslíme si, že je to pro Plzeň katastrofální záležitost.“

Tomáš Drápela (generální ředitel Plzeňské teplárenské): „Emisní limity dnes jsou zhruba desetkrát přísnější, než mají standardní elektrárny, není třeba se toho obávat.“

Ema Rousová (Plzeňané proti spalovně Chotíkov): „Odborníci nám tvrdí, že zplodiny z toho samozřejmě jsou.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Radní pro životní prostředí Plzeňského kraje Petr Smutný ale považuje zvýšení kapacity za rozumné řešení. „Výhřevnost směsného komunálního odpadu je srovnatelná s výhřevností hnědého uhlí, takže je asi hloupost odpad zahrabávat,“ tvrdí Smutný. Navíc dodává, že už v referendu se hovořilo o stotisícové kapacitě. Podle zastánců je spalovna nejekonomičtější, protože ušetří za stále dražší skládkování a odpad vyrobí teplo i elektřinu.