Harrachov má dluh 100 milionů a hrozí mu exekuce

Praha - Podobnému osudu, jako potkal před osmi lety nedalekou Rokytnici, teď čelí Harrachov. Vrchní soud v Praze totiž ve středu rozhodl, že Harrachov musí zaplatit skoro sto milionů korun za úvěr, který převzal v roce 1993, když mu tehdejší státní podnik Crystalex převedl tři rozestavěné bytové domy. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat. Obci tak hrozí exekuce. Informoval o tom server iHNed.cz.

Harrachov podle serveru domy převzal a jejich stavbu dokončil, avšak úvěr na sedmnáct milionů korun splácet nezačal. Starosta Harrachova Tomáš Ploc u soudu podotkl, že obec ten úvěr nikdy nepřevzala. Obec se u soudu hájila tím, že šlo pouze o bezúplatný převod nemovitostí. Úvěr podle starosty nesouvisel s výstavbou uvedených domů, byl to zbytek provozního úvěru skláren Crystalex.

Soudce Ladislav Derka je ale jiného názoru. Podle něj obec o dluhu od počátku věděla. „O tom, že se stává dlužníkem, obec věděla a v tomto duchu komunikovala i s bankou. A zřejmě pod tlakem toho, že splatit dluh je tíživé, začala hledat cesty, jak se toho dluhu zbavit,“ uvedl v odůvodnění rozsudku Derka. Úvěr prý byl součástí privatizačního projektu a byl přesně identifikován v zápise o předávání majetku.

Dluh obce je dvakrát větší, než její roční rozpočet, platit bude i stát

Město úvěr nesplácelo, proto jej Agrobanka již v roce 1994 zažalovala. Po jejím krachu pak pohledávku odkoupila firma J. F. World Brokers. Spory trvaly celých šestnáct let. Krajský soud v Hradci Králové dvakrát žalobu na město zamítl, ale vrchní soud případ vrátil pokaždé k novému projednání.

Dluh Harrachova je dvakrát větší, než je roční rozpočet obce, což může mít velmi vážné důsledky. Jen úroky z uvedené částky činí dvaasedmdesát milionů korun. Obec také musí na soudních nákladech a poplatcích zaplatit dalších nejméně pět milionů korun. „Bude asi muset být rozprodej majetku,“ řekl starosta. „Ale zatím předbíháte, ještě se poradíme s právníky,“ dodal.

Na splácení se má podle rozsudku jako ručitel podílet i stát. Na obec totiž domy přešly prostřednictvím tehdejšího Fondu národního majetku, který byl ze zákona ručitelem privatizovaného majetku. Stát ale zaplatí pouze 8,5 milionu korun, což je polovina původní výše úvěru.