Šumava schválila provizorní návštěvní řád

Stožec/Šumava – Šumavské řeky budou letos pro vodáky přístupné. Rada Národního parku Šumava dnes odsouhlasila návštěvní řád, který splavování řeky Vydry na západě a především části Teplé Vltavy na jihu Šumavy upravuje. Odsouhlasení jednoho z nejdůležitějších dokumentů Národního parku Šumava se však neobešlo bez kompromisů a přísnějšího režimu pro vodáky. I tak je odsouhlasený návštěvní řád pouze provizorní.

Návštěvní řád Národního parku Šumava byl odsouhlasen, stejně jako loni, za pět minut dvanáct. Přitom ale ještě na konci minulého týdne by se odsouhlasit nemohl, chyběl totiž naturový posudek. „Vzhledem k tomu, že nám byl doručen posudek naturového posuzovatele, který pro předloženou variantu vyloučil významně negativní vliv pro letošní rok, mohli jsme návštěvní řád předložit ke schválení,“ uvedl ředitel NP Šumava František Krejčí. Právě nedodržování rozumných termínů pro přípravu a schvalování takových důležitých dokumentů, jako je návštěvní řád, kritizuje většina členů rady parku. „Svolali jsme radu až se souhlasem ředitele. Ten jsem získal teprve dva dny před jednáním rady, a to je určitě špatně,“ prohlásil předseda rady Národního parku Šumava Jan Stráský.

Odsouhlasený návštěvní řád je však pouze provizorní, bude platit od 1. května do 31. července. Navíc nejproblematičtější splouvání části Teplé Vltavy bude oproti loňsku ještě více omezeno. „Mám obavy, že pokud léta budou sušší, vodáci si nesplujou Vltavu skoro vůbec,“ poznamenala starostka Stožce Zdeňka Lelková (nez.). Starostové šumavských obcí tak opět museli dělat při schvalování návštěvního řádu velké ústupky. Díky tomu se ale na Šumavě mohou nejen splouvat řeky, ale také cyklisté mají možnost využívat všechny cyklostezky na celém území Národního parku.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Platnost letošního provizorního návštěvního řádu bude stvrzena až 16. dubna.

Návštěvní řád
Zdroj: ČT24