Zpackaný tendr na podzemní garáže v Hradci Králové

Hradec Králové - Celých pět let po skončení veřejné soutěže na podzemní garáže u kongresového centra v Hradci Králové nestojí na místě vůbec nic. Vítěz tendru, Betonstav z Teplic, teď musí podle pravomocného rozsudku zaplatit městu pokutu přes devět milionů korun. Jenže tím se radnice problému stejně nezbavila, garáže na frekventovaném místě nutně potřebuje.

Teplická firma Betonstav měla již v roce 2006 dokončit poblíž hradeckého kongresového centra podzemní garáže s téměř dvěma stovkami parkovacích míst. Místo nich je tam však dnes pouze díra v zemi a radním tak zůstal jen zpackaný tendr. „Jelikož stavbu zahájil Betonstav pouze formálně a nedokončil ji, tak město začalo uplatňovat smluvní pokutu,“ uvádí mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda. „Krajský soud v Ústí nad Labem přiznal žalobci plnou výši žalované částky, to znamená devět milionů korun spolu s příslušenstvím. Žalovaný je povinen tuto částku žalobci uhradit,“ informuje mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Irena Jeřábková.

Ještě v únoru 2006 ujišťoval ředitel Betonstavu Petr Blahuš, že jeho firma, jako vítěz tendru, garáže postaví včas. „My zahájíme výstavbu v únoru, nejpozději v březnu, a v šestém měsíci bude hotovo,“ prohlásil tehdy generální ředitel Betonstavu Teplice Petr Blahuš.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Jako kdyby si Betonstav z Hradce Králové vystřelil. „Ten pozemek je trošičku prokletý. Máme dvě firmy, které o něj mají zájem. Jedna chce stavět hotel a dům, druhá chce převzít projekt Betonstavu. My doufáme, že ten soudní rozsudek bude podnětem pro Betonstav, aby začal jednat i se zájemci, kteří chtějí převzít jeho závazky,“ věří hradecký primátor Otakar Divíšek.

Na garáže za dvaadvacet milionů má totiž navázat multifunkční dům za tři sta milionů, který slíbil postavit na své náklady také Betonstav. Ztratil ale nájemce. Proto chtěl s garážemi počkat. Když je město postaví, dostatek parkovacích míst může přilákat jiného nájemce, magistrát bude muset podle mluvčího uspořádat novou soutěž. Na radnici si nikdo netroufá odhadnout, kdy budou garáže stát.