Obce pořád válčí s hracími automaty

Chomutov/ Františkovy Lázně – Stovky měst od Aše až po Uherské Hradiště nechtějí herny. Proti hazardu vytáhly radnice s vyhláškami, které ruší koncese na klasické hrací automaty. Nedaří se jim však zbavit se modernějších hracích videoterminálů a elektronických rulet, které na rozdíl od starších automatů povoluje ministerstvo financí. A to se děje i tam, kde obce zrušily provozovatelům herních přístrojů koncese.

Chomutov válčí s hracími automaty již dlouho, jejich počet klesl z pěti set na sto. Majitelé heren však mezitím nakoupili stroje, na kterých se hraje o mnohem víc. „Videoloterijních terminálů zde máme sedm set, takže hazard tu má mnohem větší rozměry, než bychom vůbec chtěli,“ prohlásila primátorka města Ivana Řápková (ODS). Na počet videoterminálů nemá radnice vliv, protože je povoluje ministerstvo financí. Lidé z chomutovského magistrátu tvrdí, že ministerstvo o jejich připomínkách ví, ale často je ignoruje. Mluvčí ministerstva financí Jakub Haas namítá: „V případě videoterminálů spoluúčast obcí při rozhodování zákon nepřipouští.“ Náměstek primátorky Chomutova Jan Řehák (ODS) doplnil: „Už se samozřejmě bráníme soudně.“

Chomutovská radnice tvrdí, že samo ministerstvo porušuje loterijní zákon. Ten říká, že herny nesmí být ke školám a úřadům blíž než sto metrů, v Chomutově to však neplatí. „Postupujeme v souladu s tímto zákonem. Nicméně přiznáváme, že to je zákon špatný,“ dodal Jakub Haas. Ministerstvo financí tvrdí, že nový zákon už připravuje. Než bude hotov, chce prosadit alespoň tzv. rychlou novelu toho současného.

Reportáž Jana Stuchlíka a Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Od 1. ledna platí ve Františkových Lázních vyhláška, která zakazuje klasické hrací stroje. Všech 50 jich zhaslo, nebo dokonce zmizelo. V osmi hernách ovšem zůstalo přibližně stejné množství videoterminálů a elektronických rulet. Starosta Ivo Mlátilík (Sdružení místních) a s ním policisté herny projdou minimálně dvakrát týdně. Jdou po hraní anebo alkoholismu nezletilých, případně po užívání drog. Hledají formální nedostatky v nájemních smlouvách a koncesích.

Vyhláška o plošném zákazu všech hracích strojů začne platit 13. března, podle starosty Mlátilíka by měla znamenat úplné zavření heren: „Stanovili jsme, že herny jsou prohlášeny jako narušitel veřejného pořádku, a tím jsme je vymezili tak, jako se vymezuje prostituce v různých městech.“ Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka však nesouhlasí. „Předběžně lze říci, že omezovat videoloterijní terminály může pouze ministerstvo financí.“ Karel Korynta ze Státního dozoru nad provozováním sázkových her a loterií MF je také opatrný: „Nevím, zda pan starosta má tento postup dohodnutý s provozovateli. Domnívám se, že oni tuto vyhlášku nemusejí respektovat a vyklidit ty prostory tak, jak je ve vyhlášce uloženo.“ Starosta Mlátilík je však rozhodnutý: „Dopředu říkám, že nepolevíme a budeme to vyžadovat. Potom má ministerstvo vnitra pouze jedinou možnost, jak se s tou situací vypořádat. Tedy podat žalobu k Ústavnímu soudu a my se k Ústavnímu soudu chceme dostat.“