Zaměstnanci firmy Hyundai bojují o vyšší mzdy

Nošovice - Zaměstnanci nošovické automobilky Hyundai chtějí víc peněz. O vyšší mzdy začali odboráři bojovat při vyjednávání kolektivní smlouvy na letošní rok. Po vedení společnosti žádají, aby se platy zaměstnanců alespoň částečně přiblížily mzdám v ostatních automobilkách v České republice. Odboráři také chtějí, aby zaměstnanci, kteří pracují v nošovické firmě jeden rok, dostali tři dny dovolené navíc, a žádají i o zvýšení rizikových příplatků na hlučnost a prašnost.

16 tisíc korun měsíčně - to je částka, kolem které se údajně pohybují průměrné platy v dělnických profesích v Hyundai. Odbory chtějí více. „Ohledně té kolektivní smlouvy na rok 2010 se chceme s platy přiblížit aspoň trochu k ostatním automobilkám v České republice,“ říká předseda odborů Hyundai Radek Kuchař. „Vzhledem k tomu, že jednání probíhají a obě strany mají svá stanoviska a představy, vedení společnosti průběh nekomentuje, a to jak z hlediska samotného průběhu, tak i z hlediska jednotlivých návrhů,“ uvedl tiskový mluvčí automobilky Hyundai Petr Vaněk.

V ostatních tuzemských automobilkách si dělníci podle odborářů Hyundai vydělají měsíčně v průměru o deset tisíc korun více. „Myslím si, že srovnání, aby zaměstnanci jedné automobilky měli podobné podmínky jako v jiných automobilkách, je velmi logický požadavek, takže my zcela jistě podpoříme požadavek na lepší ohodnocení a lepší pracovní podmínky zaměstnanců v Hyundai,“ prohlásil předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula.

Cílem odborářů je uzavřít s vedením firmy dohodu o platech na jeden rok, tedy do 31. března 2011. Odboráři chtějí vyřešit i otázku přesčasů, kvůli kterým loni vyhlásili stávkovou pohotovost. Nedávná inspekce práce v Hyundai potvrdila, že výhrady zaměstnanců proti nařizovaným přesčasům jsou zcela oprávněné, a objevila i další problémy týkající se bezpečnosti a pracovních podmínek.

„Nedostatky, které zjistil ten tým inspektorů v Hyundai, jsou závažnými nedostatky, protože se jedná o porušení zákona,“ potvrdila vedoucí inspektorka Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj Václava Kociánová. „Zaměstnanci firmy jsou velmi rádi, že tato kontrola proběhla v závodě, snad výsledky této kontroly povedou k dalšímu zlepšení situace,“ doufá předseda zaměstnanecké rady Petr Tupý. Vedení automobilky se k závěrům inspekce zatím nevyjádřilo. Jednotlivé body stále ještě vyhodnocuje.