Snaha o nápravu reputace Praze zatím nevychází

Praha/Ruzyně – Pražští strážníci chtějí ruzyňské letiště zbavit taxikářů, kteří si účtují za kilometr 99 korun. Kvůli nim tam pražská městská policie zřídila služebnu. Magistrátu se sice po několika letech podařilo předražené taxikáře z neoprávněně zabíraných „štaflů“ v centru města částečně vypudit, ale pověst Prahy se zatím nelepší. Nepoctivci si totiž okamžitě našli nová místa a cizince nyní loví hned po příletu do Česka rovnou na letišti.

Boj mezi nepoctivými taxikáři a magistrátem neskončil. Potyčky s městskými strážníky jsou sice minulostí, tito taxikáři však své služby nabízejí dál, v poslední době se zaměřili na letiště. „Evidujeme případy, kdy nepoctiví taxikáři účtovali pasažérům 1 200 až 1 800 korun za cestu, která by za normální situace stála 600,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Takzvaní stokorunoví taxikáři parkují na krátkodobém parkovišti před letištním terminálem a v příletových halách a načerno nahánějí cestující. Provozovat taxislužbu na Ruzyni přitom smějí pouze dvě společnosti, které vyhrály výběrové řízení. Letiště se proto dohodlo s městskou policií, že v jednom z terminálů otevře služebnu, aby strážnici mohli nekalou konkurenci permanentně potírat. „Jsou zde problémy s překračováním cen, a to už je problém městské policie. My nehájíme zájmy Letiště Praha, hájíme zájmy města Prahy a České republiky,“ prohlásil náměstek ředitele Městské policie Praha Ludvík Klema. Stokorunoví taxikáři to však vidí jinak. „Práce městské policie podle mne přesahuje rámec zákona. Tady může nakládat každý,“ poukázal taxikář Zdeněk Ponert.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Snahy hlavního města napravit si ve světě reputaci a zbavit se předražených taxikářů zatím vycházejí naprázdno. „Pokaždé skončíme pouze na úrovni přestupků. Pokud jsme se to pokusili řešit přes trestní zákoník, policejní vyšetřovatel nebo státní zástupce nám to vždy vrátil,“ potvrdil ředitel odboru dopravy Magistrátu hlavního města Prahy Jan Heroudek.

V centru metropole stokorunoví taxíkáři už neobsazují „štafly“ svým kolegům, protože si ale našli nový fígl. Opatřují si fiktivní adresy pobytu, na něž si obstarávají parkovací karty do zón placeného stání.