Praha chce zachránit sklářskou školu v Kamenickém Šenově

Praha/Kamenický Šenov – Hlavní město Praha nabízí sklářské škole v Kamenickém Šenově studenty i peníze. Obojí tam totiž chybí, a proto školu hodlá Liberecký kraj sloučit se sklářskou školou v nedalekém Novém Boru. Jeden učitel připadá v Šenově na dva až tři žáky, kraj proto na sloučení trvá. Dal však škole ještě nějaký čas, aby se postavila na vlastní nohy.

Pomoc přišla z nečekané strany. Školu v Kamenickém Šenově bude propagovat Praha. Doporučí ji zájemcům, kteří se na umělecké školy v metropoli nevejdou. „Nabízíme odkup produktů, které tamní studenti vyrobí,“ nechal se slyšet pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Ředitel SUPŠS Kamenický Šenov František Janák říká, že rozhodující je sehnat studenty. Kraj proto uvítá jakoukoliv iniciativu pomoct, jak potvrdil hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Varuje ale před politizováním ekonomického problému. Pražský primátor to odmítá. Podle svých slov věří, že kraj své rozhodnutí ještě zváží.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Opozice kritizuje Liberecký kraj, že se školu nesnaží zachránit. Stanislav Eichler však namítá, že kraj už své možnosti školu zachránit vyčerpal. Teď se čeká na oficiální jednání a nabídku Prahy. Zatím si hlavní město od školy objednalo dary v hodnotě několika desítek tisíc korun pro oceněné na jarní přehlídce Praha – řemeslo žije.

Pokud se škola na vlastní nohy nepostaví do konce září, bude od roku 2011 definitivně sloučena s Novým Borem.