Lékař Podhorské nemocnice před soudem

Bruntál - Složitou zdravotnickou kauzu začal řešit Okresní soud v Bruntále. Bývalý lékař místní Podhorské nemocnice totiž čelí obvinění z trestného činu ublížení na zdraví. Údajně se toho dopustil před dvěma lety, když operoval dvě ženy. První z nich měl způsobit těžkou újmu na zdraví a druhé dokonce smrt. Lékař tato obvinění odmítá. Během líčení vyslechl soudce i několik lékařů z Podhorské nemocnice. Další stání se uskuteční 8. března, kdy plánuje vyslechnout soudního znalce.

Obžalovaný doktor Pavel Dvorský provedl „nepovedené“ operace v lednu a květnu roku 2008. Marii Kujaníkové údajně propíchl laparoskopickou jehlou tenké střevo, což mělo způsobit rozsáhlý zánět a žena musela být po reoperaci převezena do Fakultní nemocnice v Olomouci. Problémy má dodnes. Ludmile Grebenárové měl lékař údajně svým jednáním zase poškodit játra a pacientka na multiorgánové selhání dokonce zemřela.

„Já jsem přišla o práci, o kamarády, prostě bolesti, bolesti, bolesti,“ stěžuje si bývalá pacientka Pavla Dvorského Marie Kujaníková. Podle znalců neměl Dvorský u Marie Kujaníkové provádět laparoskopickou diagnostiku a měl břicho pacientky znovu zrevidovat. Pavel Dvorský s posudky ale nesouhlasí a před soudem vypověděl, že během operací i reoperací postupoval vždy v zájmu pacientek.

„Za dobu mé praxe patřil mezi ty nejlepší, se kterými jsem mohl spolupracovat, nejen po stránce odborné, ale i jako člověk, jeho přístup k pacientům byl velmi pečlivý.“ Takto se vyjádřil bývalý primář Pavla Dvorského Dalibor Petráš. Lékaři hrozí jeden rok až pět let za mřížemi, ale podle státní zástupkyně Michaely Herzové je možné, že vzhledem k tomu, že došlo ke změně zákoníku, bude tento případ ještě překvalifikován.

  • Pavel Dvorský před soudem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1450/144990.jpg
  • Soud autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1450/144992.jpg