Za auto pod ledem se možná bude pokutovat

Lipensko – Starostové kolem Lipna, hasiči i vodohospodáři podali návrh, který by upravil zákon tak, že za auto probořené skrz led do přehrady bude pokuta minimálně deset tisíc korun. Dosud každý, kdo skončil pod hladinou, věděl, že je nepostižitelný. Ti, co volají po změně, by přivítali, aby hazardéři navíc museli zaplatit vytažení auta z vody i likvidaci případné ekologické havárie. Řádově by pak šlo o 100 tisíc korun.

14. ledna si dvě rakouská auta zkrátila cestu jízdou po ledě u Frymburku. Jedno z nich skončilo v pětimetrové hloubce. Řidič se na břeh dostal okamžitě, čtyři jednotky hasičů ale potřebovaly den na to, aby dostaly z vody auto. 69letý motorista dal dobrovolným hasičům 100 euro a slíbil jim na pouť sud piva. Tím pro něj případ končí - bez pokuty i bez trestu.

Starosta Frymburku Ota Řezáč přitom informoval, že zásahy stojí desetitisíce. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů sdělila, že náklady nebyly motoristovi účtovány. České zákony totiž jízdu po ledě neznají, pokutu může dostat řidič jen za znečištění vody. V uplynulých třech letech ale policie všechny podobné případy odložila.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Starostové volají po změně, na jejich stranu se postupně přidávají i někteří hasiči. Pokusí se oslovit poslance. Antonín Labaj ze Sboru dobrovolných hasičů Frymburk se nechal slyšet, že za určité zásahy by se zkrátka mělo platit. „Hledáme cestu, jak vyřešit, aby se za likvidační práce platilo,“ dodal Pavel Rožboud z HZS Jihočeského kraje.

Pěší i motoristé si v těchto dnech zkracují cestu přes zamrzlou nádrž přehrady Lipno z Bližší Lhoty do Horní Plané na Českokrumlovsku, pro některé je to pouze adrenalinová zábava.
Zdroj: David Veis/ČTK