V zoo ve Dvoře Králové zemřel populární tygr Semjon

Dvůr Králové nad Labem - V zoologické zahradě ve Dvoře Králové zemřel tygr Semjon, který patřil k nejpopulárnějším zvířatům zoo. Semjon patřil také mezi nejcennější samce tygra ussurijského v Evropě. Kvůli nevyléčitelné nemoci ledvin a prudkému zhoršení zdravotního stavu ho ale veterináři v úterý navždy uspali. Tygr ussurijský je největší kočkovitou šelmou planety, v dospělosti měří až 3,5 metru a váží až 300 kilogramů. Výborně plave a na lov vychází i za dne. Ve volné přírodě žije na Dálném východě posledních 200 až 300 jedinců, v zajetí jejich populace čítá asi 1000 kusů.

Semjon se narodil 2. března 1992 v zoologické zahradě v Mnichově a do Dvora Králové přišel v roce 1995. Dlouho žil s tygřicí Eurékou, se kterou zplodil dva potomky. Se samicí Ninou pak zplodil dalších deset mláďat. Během posledních pěti let bylo odchováno pět jeho tygřat.   

Zoologové Semjona léčili kvůli špatné funkci ledvin. „Jeho zdravotní stav se však prudce zhoršil a celkové vyšetření prokázalo původní diagnózu. Ultrazvuk ukázal ledviny plné cyst,“ uvedla mluvčí zahrady. Nemoc už prý nebyla léčitelná. Těžké poškození ledvin neslučitelné se životem prokázala i pitva. Kostru a preparát Semjona zoo použije ke vzdělávacím účelům.

Zahrada teď v pavilonu šelem chová jen jednoho tygra ussurijského - jedenáctiletou samici Ninu. „Budeme se k ní snažit získat nového partnera, který by s ní byl schopen zplodit další potomky,“ uvedla ředitelka zoo Dana Holečková.