Mobilní nemocnice míří na Haiti

Liberec - Už je jisté, že liberecká humanitární organizace Hand for Help vyšle své záchranáře a mobilní nemocnici na zemětřesením zpustošené Haiti. Pražský magistrát jim totiž přislíbil šestimilionovou dotaci. Tým záchranářů chce v nejchudší zemi západní polokoule působit rok.

Léky, obvazy a dezinfekce za osm milionů korun, ale také počítače nezbytné pro koordinaci lékařské pomoci, to vše se už podařilo organizaci Hand for Help shromáždit. Díky šestimilionové dotaci od Magistrátu hl. m. Prahy teď mají liberečtí záchranáři peníze i na cestu.

Jako první odjede na Haiti koordinátor, a to ještě do konce února. Zbytek až patnáctičlenného týmu odcestuje v průběhu března. Kromě zdravotníků odletí například technici nebo logistik. Na Haiti postaví mobilní nemocnici s operačním sálem, porodnicí a převazovnou. Ta bude zajišťovat zdravotní péči pro spádovou oblast čtyřiceti tisíc lidí. „Převezmeme nejen péči o lidi, kteří byli zraněni při vlastním zemětřesení, ale i o lidi, jejichž stav se postupně horší,“ popisuje úkoly mobilní nemocnice zdravotnice Hand for Help Alexandra Dolanská. „Budeme léčit především infekce a amputace,“ podotýká zdravotnice Hand for Help Dagmar Valuvčinová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Na Haiti chybí také elektřina. Záchranáři s sebou proto vezou vlastní zdroj. „Na celém ostrově není funkční elektrárna. Naše nemocnice bude proto napájena z mobilní elektrocentrály,“ říká ředitel Hand for Help Jaromír Dolanský.

V minulosti vypravila organizace Hand for Help záchranné týmy například na Srí Lanku, do Pákistánu nebo Gruzie. Na Haiti bude spolupracovat s nadací Adra, s Lékaři bez hranic a společností Člověk v tísni.