Tržnice už nabízejí i drogy

Lipový Dvůr u Aše/Folmava – Celníci našli první důkaz o prodeji drog v příhraničních tržnicích. V Lipovém Dvoře u Aše a na tržnici ve Folmavě objevili v jediném dni celkem osmdesát gramů pervitinu a dvě stě deset gramů marihuany. Kdyby se je podařilo prodat, přišli by si obchodníci skoro na sto padesát tisíc korun. Přestože velká část domácí produkce míří za hranice, objevily se drogy i v tuzemských tržnicích. Obchodníci jsou stále vynalézavější.

V Aši objevili celníci drogy ve starém autě s německou poznávací značkou za tržnicí. V evidenci vozidel však zjistili, že je odhlášené. Sloužilo podle nich jako pohotovostní sklad pro zboží, které je rizikové mít přímo ve stáncích. „V autě bylo nalezeno 70 kartonů cigaret a pod nimi se nacházely sáčky s omamnou látkou. Bylo tam 80,6 gramu pervitinu a zhruba 130 gramů marihuany,“ uvedl ředitel Celního úřadu Cheb Roman Šťovíček. Na dvoře tržnice je autovraků víc, celníci ovšem předpokládají, že jen jeden aktuálně slouží jako mezisklad, je k němu vyšlapaná pěšinka.

Někteří lidé z vietnamské komunity se orientují na obchodování s konopím, je to zřejmé z odhalení desítek pěstíren po celé České republice. Velkoodběratelé jsou podle policie ze západní Evropy. Ašský a folmavský případ podle celníků ukazují, že se s drogou, včetně pervitinu, obchoduje i v českých tržnicích. „Omamné látky mohou být novým sortimentem, se kterým se v tržnicích začíná obchodovat,“ potvrdila mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. Při vyšetřování ašského i folmavského případu naráží policie na obvyklý problém: v uzavřené komunitě se těžko dostává k informacím. „Majitele vozidla neznáme. Po něm i po osobě, která auto používala jako mezisklad, pátrají policisté v Chebu,“ prohlásil mluvčí Krajského ředitelství PČR v Karlových Varech Pavel Valenta.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

V případě Lipového Dvora v Aši by mohlo být vyšetřování snazší, správce tržnice má prostor s odstavenými auty pod kamerovým systémem.

Pervitin
Zdroj: ČT24/blog.lide.cz