Liberecké muzeum připomíná dobu německé okupace

Liberec – Severočeské muzeum v Liberci již zhruba dva týdny nabízí expozici zachycující události i každodenní život v městě na severu Čech za doby nacistické okupace. Výstava s názvem Liberec v sevřetí hákového kříže návštěvníkům představí jednu z nejtragičtějších kapitol v historii města. Pamětníci i školáci se v těchto dnech chodí dívat, jak se žilo v Sudetech od příchodu nacistů do konce druhé světové války. Stejnou možnost mají návštěvníci až do 7. března.

Muzejní výstava seznamuje s prostým životem obyvatel Sudet i se zločiny nacistických pohlavárů, kteří na Liberecku působili. „Sleduje město Liberec a jeho okolí v období nacistické nadvlády, konání a zločiny prominentů i níže postavených nacistů a chování příznivců režimu, místa, kde se pošlapávalo právo a lidskost,“ píše kurátor výstavy na internetových stránkách muzea. „Vidím zase zpátky všechno před svýma očima,“ svěřila se pamětnice Marta Kottová. Její zkušenosti s pobytem v koncentračním táboře a vzpomínky prý i po 65 letech ožívají.

Proměna Liberce jako jednoho center nacionalistických tendencí německého obyvatelstva v ČSR proběhla rychle. Mnoho lidí vojáky wehrmachtu ve městě vítalo. Z Liberce chtěli mnozí vytvořit Berlín severních Čech. „Nacisté přišli na začátku října a do konce roku byla celá ta oblast zglajchšaltovaná, tedy násilně přizpůsobena nacistickým požadavkům,“ uvedl kurátor výstavy Lubor Lacina.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Studenti diskutují s pamětníky

Fotografie, plány i autentické exponáty lákají na výstavu veřejnost i studenty škol. Na pozadí výstavy tak dochází k mezigeneračnímu setkání pamětníků válečných let a zvídavé mládeže.  „Jsou vnímaví, poslouchají, ptají se a chtějí vědět,“ přiznává Kottová.

Většina dobových exponátů pochází ze sbírek libereckého muzea. Zahrnují například nacisty poražený hraniční sloup u Hrádku nad Nisou, uniformy vojáků, mundúry vězňů nebo stůl, za kterým úřadoval vůdce sudetoněmecké strany Konrad Henlein. „Chtěli jsme návštěvníkům přiblížit, co se odehrávalo v ulicích a místech, které oni znají, kde se procházejí, kam chodí do práce,“ dodává Lacina. Podle něho by období druhé světové války na Liberecku vydalo na několik podobných výstav.

  • Diskuze Marty Kottové se studenty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1406/140554.jpg
  • Vězeňský mundúr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1406/140556.jpg
  • Marta Kottová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1406/140555.jpg
  • Hraniční sloup z Hrádku nad Nisou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1406/140559.jpg