Praha bude mít nejdražší cyklostezku v Evropě

Praha – Město Praha zprovozní příští měsíc kolem areálu bývalé ČKD ve Vysočanech novou tříkilometrovou cyklostezku. Stavba měla původně stát 86 milionů korun, do dnešního dne se ale suma vyšplhala na 150 milionů. Jeden její kilometr tak vyšel na 50 milionů korun, čímž se rázem stala zřejmě nejdražší v Evropě. Na zhruba obdobné peníze vyjde třeba výstavba stejně dlouhého úseku silnice první třídy. Magistrát plánuje, že cyklostezku otevře zhruba za měsíc. S informací přišel Český rozhlas (ČRo) Radiožurnál.

Jaroslav Martinek z Centra dopravního výzkumu v rozhlasovém vysílání uvedl, že běžná cena je při výstavbě cyklostezek v Česku několikanásobně nižší. Podle jeho slov vyšla z nedávného výzkumu částka 6,81 milionu korun za kilometr nové cyklostezky.

Bývalý radní Petr Štěpánek:

„Ta věc se projednávala přes dva roky a za celou dobu jsem nedostal od projekční kanceláře, od firmy ani od jiného zastupitele jediný návrh, jak to levněji udělat.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Za vysokou cenu prý mohou mosty

Podle města stavbu prodražily především mosty, z nichž ovšem dva nejsou prozatím využité a dělníci je znovu zasypali. I bez ceny mostů však tato stavba o prvenství nejdražší cyklostezky nepřijde, na kilometr to je stále více než třicet milionů. Dnes už bývalý radní Petr Štěpánek za zelené, který měl stavbu na starosti, tvrdí, že levněji to postavit nešlo. Nejdražší položkou je zřejmě mostní nájezd na cyklostezku z ulic Ocelářské a Freyovy, který sám o sobě stál 50 milionů. „Ten most je velmi pěkný a je výjimečný. Myslím, že každá výjimečnost má svou cenu. Uvědomme si, že tady tou cenou platíme i bezpečí,“ uvedl předseda komise městské rady pro cyklistickou dopravu Pavel Polák.

Cyklostezka zatím není zcela vybudována. Nájezdy na trasu v některých silně obydlených oblastech navíc úplně chybí. „Pozemkově to nezle vyřešit jednoduše. Navíc by velmi stoupla cena,“ vysvětlil Polák.

Na pochybnosti kolem celého projektu upozornila opozice už v roce 2007. Nelíbila se jí ani směna pozemků, kterou kvůli stezce zastupitelstvo schválilo. „Od začátku ten projekt provází značná netransparentnost. Směňovali jsme velmi lukrativní pozemky za pozemky vlečky. Sama firma nás upozornila na to, že by ta cyklostezka byla pro město výhodná,“ uvedl zastupitel za ČSSD Petr Hulínský. Štěpánek telefonicky vzkázal, že celou věc nechá posoudit kontrolními orgány.