Nemocnice v Roudnici je na prodej

Roudnice nad Labem – Areál nemocnice v Roudnici nad Labem se má prodávat, odpůrci tohoto záměru říkají, že to může znamenat její definitivní konec. Vedení radnice však tvrdí, že do objektů je nutné investovat nejméně 100 milionů korun. A to se městu nejen nechce, ale ani takové peníze nemá, pokračování nemocniční péče prý pojistí ve smlouvě. Soukromá společnost, která nemocnici v areálu města provozuje, půjčku na rekonstrukci něčeho, co jí nepatří, totiž nedostane a prodej nemocnice by tak mohl být řešením situace, která trvá již několik měsíců.

Už sto třicet pět let léčí nemocnice v Roudnici nad Labem pacienty nejen z celého Podřipska. Ještě nedávno zástupci města tvrdili, že nemocnice k městu patří a nechtěli se spoléhat na zdravotní péči v jiných městech. Nyní se chtějí nemocnice zbavit. „Pokud nedojde k urychlené rekonstrukci a dostavbě jednotek intenzivní péče, bude mít nemocnice v budoucnu velké problémy,“ potvrdil starosta města Josef Bakeš (TOP 09). Poslanec Parlamentu ČR Josef Šenfelt (KSČM) však namítl: „Nemocnice je na špičkové úrovni a tento argument je podle mne smyšlený a ryze účelový.“

Zájemců o koupi je hned několik. Kritici se však obávají, že se v objektu zdravotnická péče neudrží. Může tu být třeba hotel, varují. „V současné době nemocnice funguje, nemá žádné ekonomické ani jiné problémy. Myslíme si, že pro město je nezbytně důležitá,“ prohlásil lékařský ředitel Podřipské nemocnice s poliklinikou Josef Krajník.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Podle vedení městského úřadu je všechno ošetřené smlouvou, nemocnice musí v objektu zůstat minimálně deset let. „Ty záruky jsou pod určitými sankcemi a dnes není pro podnikatele problém zaplatit milionovou pokutu,“ trvá na svém Josef Šenfelt. Ředitel Krajník doplnil: „Chceme nemocnici zachovat, není důvod ji rušit. Starosta Bakeš se však brání: “V případě, že by chtěl někdo změnit situaci, získá Roudnice nemovitý majetek zpět za stejných podmínek, jako je předala. Jako rada města jsme vypsali záměr, předurčit prodej vybranému zájemci, kterým je vlastně současný nájemce."

O tom, zda město nakonec nemocnici prodá, budou zastupitelé rozhodovat 28. ledna.