K novému územnímu plánu Prahy přišlo 8 tisíc připomínek

Praha – Pražský magistrát je už více než měsíc zavalený připomínkami k novému územnímu plánu města. Na evidenci tisíce podnětů od občanů, městských částí, občanských sdružení a dalších institucí muselo proto město najmout i brigádníky. Poté, co se k připomínkám vyjádří dotčené orgány a městské části, dostane koncept územního plánu pražské zastupitelstvo. Jednat by o něm mohlo možná už na podzim letošního roku.

Podle ředitelky Odboru územního plánu Jitky Cvetlerové už městu přišlo asi osm tisíc podnětů. Nejvíc jich je od vlastníků pozemků, kteří se snaží svoji půdu zhodnotit: „Chtějí svůj pozemek, který mají určený jako ornou půdu nebo zeleň, změnit na plochy pro bydlení nebo komerční využití.“ Velkou část ale tvoří i připomínky občanských sdružení, které protestují proti okruhu kolem Prahy. Připravovaná podoba územního plánu je podle nich v rozporu se zákonem, protože nebyla provedena podle zákona o posuzování vlivu koncepce na životní prostředí a na lidské zdraví.

Lidé si stěžují i na velikosti dlažebních kostek

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Občané se ale vyjadřují i k dlouho diskutované výstavbě golfového hřiště v Klánovicích nebo k rušení zahrádkářských kolonií. Nechybí ani kuriozity. Lidé si například stěžují na velikost dlažebních kostek chodníků, protože ty malé je tlačí do bot. Další požadují trojrozměrný územní plán, aby do něj mohly být zakresleny trasy vzducholodí a balónů.

Desítky brigádníků přepisují podměty do speciálního programu. Po zakreslení do územního plánu pak vše posílají ke kontrole pracovníkům odboru. Magistrát doufá, že bude vše hotové do konce února. Územní plán mohli Pražané připomínkovat do 9. prosince.

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24