Západní svahy Šumavy kontrolují lyžující policisté

Šumava – Na Šumavě vyjeli policisté na lyžích na sjezdovky a dohlížejí tam na pořádek. Pohybují se však jen v západní části pohoří. Jejich kolegové z jižních Čech se na lyže nechystají. Provozovatelé tamních areálů jsou proto zklamaní, musí si totiž platit vlastní skipatroly. Jihočeští policisté ale do horských center míří. Podle nich jsou jejich kontroly účinné, i když nemají lyže, jak potvrdila mluvčí Jihočeské policejní správy Anna Drdová.

Člen skipatroly lipenského areálu Vít Hovorka říká, že pokaždé se však bezohledným lyžařům domluvit nedaří. Opatření jsou ale podle provozovatelů účinná, agresivních sjezdařů ubývá. Na svazích by ale rádi viděli také policisty v uniformách. Martin Řezáč z Lipnoservisu to odůvodnil mimo jiné tím, že vzbuzují přirozený respekt.

V Železné Rudě policisté vůbec poprvé obuli lyže o minulém víkendu. Žádný přestupek řešit nemuseli. Na tratích se budou pravidelně pohybovat. Další kontroly lyžařů plánují policisté v Železné Rudě na tento pátek. Na jihu Čech žádné podobné akce nepřipravují.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)