Nejstarší sklářská škola na světě čeká pomoc ze zahraničí

Kamenický Šenov – Sklářská škola v Kamenickém Šenově je svého druhu nejstarší na světě, vznikla roku 1856, aby místní rytce a malíře skla učila kreslit a modelovat. Nyní jí svitla naděje na záchranu, chce ji totiž financovat zahraniční nadace, sdružující sklářské odborníky z celého světa. Podle krajského úřadu, který se chystá školu zrušit, je ale projekt nepřipravený. Petici proti jejímu zrušení doposud podepsalo již více než osm tisíc lidí a signatáři jsou rozhodnuti podnikat kroky k záchraně školy do poslední chvíle.

Během čtyř let postupně převezmeme celou školu včetně financování, píše se v projektu International Glass Alliance. Jde o sdružení předních světových odborníků, umělců, zástupců muzeí i výrobců skla, podporu má i mezi českými znalci. „Nadace, která by mohla dofinancovat běh školy, byla založena v USA. Vznikla tam skutečně obrovská iniciativa,“ ujistila ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Praha Helena Koenigsmarková. Odpůrce rušení a absolvent sklářské školy Václav Frömmel doplnil: „Je to velký paradox. Jako národ si nevážíme svého pokladu a v mezinárodním hledisku nemohou být schopni to pochopit.“ Ředitel školy František Janák uvedl: „Nadace by mohla škole do budoucna velmi výrazně pomoci, hlavně finančně.“

Kraj chce školu zrušit z finančních důvodů. V posledních letech totiž její provoz dotuje a například loni ho stála téměř milion korun. Postupné přebírání školy, které počítá s úplným financováním až za 4 roky, aktuální problém neřeší, tvrdí radní pro školství. „Návrh se nezdá být reálným podnikem. Shodou okolností jej nepředkládá žádný v České republice existující právní subjekt,“ prohlásil náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl (ČSSD). Starosta Kamenického Šenova Jaroslav Andrysík (ODS) podotkl: „Myslím, že to šance určitě je a byla by velká škoda ji nevyužít.“ Odpůrci i město chtějí více času, aby mohli celý projekt lépe připravit. Škola, která loni oslavila 156 let existence, má být zrušena 1. dubna.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Krajští zastupitelé budou rozhodovat o zrušení školy 26. ledna, odpůrci plánují před jednáním pokojnou demonstraci.