Výměna státní obory Radějov vyvolává pochybnosti

Radějov – Ministerstvo zemědělství schválilo jednu z největších výměn státních lesů se soukromou osobou. Oboru Radějov na Hodonínsku získá podnikatel Leoš Novotný. Na státní podnik Lesy ČR za to převede své pozemky v pěti krajích. Proti výměně ale protestovali v dopise premiérovi starostové Strážnice a Radějova a nesouhlas vyjádřila i veřejnost a jihomoravský hejtman.

Podle starostů je výměna obory Radějov za jiné lesy neprůhledná a podivná. Význam pro stát podle nich nemá. Za 1100 hektarů obory dostanou Lesy ČR 1300 hektarů v pěti krajích. Oboru získá její nájemce, myslivec a bývalý vlastník Hamé Babice Leoš Novotný. Hodnota transakce je 130 milionů korun.

Mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček říká, že výměna je výhodná. Mezi podmínky totiž prý patří, aby vlastník zpřístupnil oboru veřejnosti. Předkupní právo při možném budoucím prodeji navíc zůstane státnímu podniku. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) s výměnou nesouhlasí: „Státní lesy jsou jedním z posledních národních bohatství, které je v přímém vlivu státu. Do budoucna není dobrá cesta, aby se ho stát zbavoval podobnými transakcemi.“

Reportáž Vlastimila Weinera a Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Starostové dokonce v září poslali dopis premiérovi, v němž se ho ptají, zda je pro Česko výhodné hobby několika vlivných podnikatelů. Státní podnik má podle nich lesy sdružovat, ne rozdělovat. Starosta Strážnice Risto Ljasovský informoval, že po nástupu nového nájemce začínají problémy s umožněním vstupu do obory či s velkým počtem v oboře žijící zvěře, která prý působí škody v lesích města Strážnice.

Starosta Radějova Stanislav Knitl (ČSSD) dodal, že se pokusí udělat vše pro to, aby bylo rozhodnutí ještě zvráceno. Nový vlastník obory Novotný rozhovor odmítl. Ještě v září přitom tvrdil, že všechny informace o výměně rád zveřejní.

Leoš Novotný
Zdroj: ČT24