Liberec, centrum českého výzkumu nanomateriálů

Liberec – Vědci se stále více přiklánějí k myšlence, že budoucnost patří nanomateriálům. A Liberec se stane českým centrem pro jejich výzkum a vývoj. Tamní Technická univerzita totiž získala z Evropské unie osm set milionů korun na výstavbu špičkového centra. Zároveň také půjde o největší investici v padesátileté historii této liberecké vysoké školy.

Nanomateriály jsou pojmem budoucnosti, tvrdí liberečtí vědci, a svět jim dává za pravdu. Například nanovlákna jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Jejich využití je ale všestranné. Dají se z nich vyrobit výkonné vzduchové a vodní filtry, nebo naopak supertvrdé materiály. Výzkumu se meze nekladou a to teď platí v Liberci dvojnásob. Technická univerzita totiž postaví špičkové výzkumné centrum. „Současný výzkum by se měl podstatně rozšířit, což je důležitá věc. Projekt nám také přinese peníze na nákup špičkových přístrojů,“ informuje prorektor Technické univerzity Liberec Oldřich Jirsák. 

Nové laboratoře a moderní přístroje nebudou sloužit jen pro výzkum nanomateriálů. Vědci se zaměří i na vývoj ve strojírenství. „Chtěli bychom rozšířit činnost a funkce katedry tak, aby splňovala podmínky pro dnešní průmyslovou praxi,“ říká Vladislav Ševčík z katedry částí a mechanismů strojů. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Budoucí komplex má být navíc soběstačný. Na svůj provoz si tak bude muset vydělat. „Výzkum musí být veden tak, že to, co tady vyrobíme a co se tady vymyslí, musí mít smysl. Zaplatí to někdo, kdo to potom zavede v praxi, tj. průmyslové podniky,“ uvádí prorektor Technické univerzity Liberec Zdeněk Kůs. 

Technická univerzita uspěla v celoevropské konkurenci čtyřiceti pěti projektů. Ten ůiberecký skončil jako třetí nejlepší.