Ostravští bezdomovci stanují v kostele

Ostrava – Lidé bez domova získali v mrazivém počasí dočasné přístřeší v bývalém husitském kostele. Kromě noclehu zde navíc dostanou také čaj a polévku. Ubytování jim poskytla Charita Ostrava spolu s Armádou spásy. Charita provozuje i svá denní centra. Ta noční ale při současných mrazech zdaleka nestačí. Snaží se je proto neustále rozšiřovat. Pokud bude dále mrznout, budou prostory kostela otevřené možná až do konce zimy.

Prostory kostela, který nenavštěvují věřící už několik let, se lidem v nouzi otvírají pouze v případě, že teplota tři po sobě následující noci klesne pod –5°C. „Jakmile se ale noční centrum otevře, běží už celý týden,“ dodal vedoucí útvaru služeb sociální prevence Charity Ostrava Vojtěch Curyl.

„Venku je to nanic, nepustí nás na nádraží ani do jiného objektu, tady alespoň můžeme spát,“ řekl ČT Miroslav Konarski. Na to, že je bez domova, si nestěžuje. Zimy jsou ale podle jeho slov těžké. Charita proto nabízí kromě ubytování a jídla i nové, teplé oblečení. V kontaktním centru je k dispozici i základní hygiena.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)