Tříkrálová sbírka prověří solidaritu lidí

Zlín – Po svatoštěpánské koledě přichází na řadu další novoroční tradice, která startuje na mnoha místech Česka právě v těchto dnech. Slavnostní bohoslužbou v Otrokovicích na Zlínsku totiž začala Tříkrálová sbírka. Letos se koná už podesáté. Její výtěžek má jít na pomoc především nemocným, handicapovaným a také lidem v nouzi.

Kašparů, Melicharů a Baltazarů přišly dnes do Otrokovic desítky. Požehnání od patrona akce, olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, si přijeli vyslechnout doslova z celé Moravy. Součástí slavnostní bohoslužby bylo i posvěcení kříd, kterými budou koledníci označovat domácnosti, ve kterých nebyli s koledou odmítnuti. 

Tříkrálovou sbírku pořádá charita, obchůzky koledníků se uskuteční prakticky v každé tuzemské farnosti mezi druhým a čtrnáctým lednem. Koledníky budou většinou děti převlečené za tři krále, kteří se podle biblické tradice přišli do Betléma poklonit narozenému Ježíškovi. Každá skupinka musí mít svého vedoucího staršího patnácti let, který má průkaz koledníka, s nímž se musí na požádání prokázat. Pokladnička musí být zapečetěná a opatřená razítkem obecního nebo městského úřadu. To jsou dvě základní pojistky proti zneužití sbírky. 

Reportáž Václava Kvasničky (zdroj: ČT24)

Tříkrálové sbírky loni vynesly téměř šedesát pět milionů korun a peníze byly rozděleny například matkám s dětmi v tísni, seniorům nebo nemocným.