Zvláštní sešlost ve vlaku z Vimperka: Hus, Karel VI. i Othello

Vimperk (Prachaticko) – Již po desáté vyjel z Vimperku do Kubovy Hutě, nejvýše položené české železniční stanice, speciální silvestrovský vlak. Ve čtyřech soupravách cestovaly dvě tisícovky lidí, aby společně zdolali vrchol Boubína. A že to byla výprava neobvyklá, dokládá společnost, jež se na železnici vydala. Ve vagonech totiž cestoval i Mistr Jan Hus, císař Karel IV. s chotí, Marie Terezie s dětmi nebo mouřenín benátský Othello, který se v každém kupé snažil zardousit nějakou ženu. Speciální soupravy tak posunuly pasažéry nejen o něco blíž k roku 2010, ale přenesly je také ze století do století.

Tradiční jízdu letos vypravil Stifterův pošumavský železniční spolek už podesáté. „Někdy je účast různých osobností překvapením, někdy to tuším předem podle VIP místenek. Jízdu si s předstihem zajistil třeba Jan Hus, který do vlaku dorazil v černém taláru. Pokračoval z Kubovy Huti do Kostnice. A kupodivu, koupil si i zpáteční jízdenku, protože byla lacinější,“ řekl místopředseda spolku Roman Kozák.

Husa doprovázela skupina církevních inkvizitorů. Místenky získal také úkladný kardinál Richelieu, zákeřná Milady a na poslední chvíli i královi mušketýři. Nebezpečno bylo v kupé, kde se ukrýval Mackie Messer. Vlak letos šestnáctikilometrovou trasu tam a zpět absolvoval celkem čtyřikrát, nadšených účastníků jízdy každoročně přibývá. Loni jich silvestrovské soupravy převezly na 1500, letos podle odhadů kolem 2000. Několik set zdatnějších cestujících se vydalo z Kubovy Huti na túru na horu Boubín. Zatímco ve Vimperku nebylo po sněhu ani památky, Kubova Huť byla oděna do bílé.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Na trati z Vimperku na Kubovu Huť se už při minulých Silvestrech vystřídaly vlaky sanitní a lazaretní, vlak převážející vězně či westernový ve stylu Limonádového Joea. Po trase vyrazil také vlak hrůzy, pohádkový a večerníčkový. Nejoblíbenějším tématem byl ale Mrazík a ruská zima, kdy se kromě postav z populární ruské pohádky v soupravě potkali Lenin a ruský car.