V Boleslavi se bude parkovat na vykopávkách

Mladá Boleslav – Na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi zůstane labyrint podzemních chodeb ze 17. století, které tam na podzim objevili archeologové. V místě vykopávek se měly budovat podzemní garáže, radnice ale na základě názoru lidí zvolila kompromis – podzemních parkovacích stání bude o něco méně a sklepení se zpřístupní.

Po poradě s odborníky vedení města rozhodlo, že podzemní parkování vybuduje hned vedle historických sklepení. Na povrchu vyroste podle původního plánu park. Náměstek boleslavského primátora Adolf Beznoska (ODS) říká, že záměrem je vrátit na náměstí život, ale možnost parkování vidí jako zásadní.

Labyrint chodeb 14 metrů pod zemí objevili archeologové při výzkumu kvůli výstavbě. V roce 1945 domovní blok zničila letecká puma. Sklepy se zasypaly a díky tomu dochovaly. Původní projekt se ale kvůli jejich zpřístupnění bude muset částečně změnit. Zhruba 300 let staré podzemí bude mít například vlastní vchod.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Adolf Beznoska dodal, že město uvažuje o zřízení stálé expozice. Na střeše garáží, v parku, by zase mohly zůstat zbytky historické zástavby. Podle radních by se chystané změny neměly prodražit. Revitalizace náměstí bude stát 90 milionů korun, většinu pokryjí evropské dotace. 40 milionů na podzemní parkovací dům dá město ze svého.

S pracemi by se na Staroměstském náměstí mělo začít podle plánu v lednu. Projít se po novém parčíku nebo zaparkovat v garážích by lidé mohli už na podzim příštího roku.

Vstup do podzemí
Zdroj: ČT24