Pardubický kraj ruší lékařské pohotovosti

Pardubický kraj – Pardubický kraj zruší do konce tohoto roku dvě třetiny současné sítě lékařských pohotovostí, oficiálně nazývaných Lékařská služba první pomoci, protože podle radních je roztříštěný, nejednotný, málo efektivní, a tudíž i finančně náročný. Od prvního ledna by je už mělo provozovat pouze pět krajských nemocnic s akutní péčí. Ty v současné době narychlo vyjednávají se zdravotníky o pracovních smlouvách a snaží se provoz pohotovostí personálně zajistit. Přitom ještě před několika dny nebylo jisté, jestli se to vůbec podaří.

Krajský úřad i nemocnice tvrdí, že pohotovosti od prvního ledna skutečně spustí, bude to ovšem s velkými obtížemi. Například v Pardubicích vedení nemocnice v současné době teprve vyjednává s některými lékaři a v příštích dnech se chystá podepsat nové pracovní smlouvy. Pohotovost pro dospělé potom bude zajišťovat soukromý subjekt, ale ani s ním smlouvu podepsanou nemocnice zatím nemá. Problém je v tom, že nová koncepce zdravotnictví v kraji je podle vedení nemocnic šitá horkou jehlou, na přípravu nebyl čas. Stále se nepodařilo zajistit všechny byrokratické úkony, síť pohotovostí tak od prvního ledna bude zřejmě fungovat částečně i ve starém režimu. Nemocnice v Litomyšli také stále nemá nasmlouvané lékaře, pohotovost zde bude zajišťovat s výpomocí svitavské nemocnice.

Ředitelé několika krajských nemocnic si postěžovali, že lékaři měli přemrštěné finanční požadavky a na pohotovostech odmítali pracovat i kvůli vysokému počtu služeb. Některé nemocnice tedy hledají kompromis, jak lékařům vyhovět, jiné jim ustoupily a požadavky zdravotníků akceptovaly. Na přípravu by nemocnice potřebovaly měsíce, ovšem realita je skutečně jiná. O tom, že musí od ledna pohotovosti provozovat, se od kraje dozvěděly teprve před dvěma týdny.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)
Pohotovost
Zdroj: ČT24