Prodejci stromků bojují proti zlodějům postřikem a nátěry

Pardubicko – Obchodníci stále čekají na zákazníky, kteří nechávají nákup vánočních stromků na poslední chvíli. Boj se zloději je ale i letos jejich velkým problémem. Ukradené stromky končí rovnou v domácnostech nebo na černém trhu. Než smrky, borovice nebo jedle ale vyrostou, aby mohly na Vánoce potěšit, vyžadují léta usilovné péče.

Pěstitel vánočních stromků Jaromír Rejl se pěstování věnuje od roku 1991. Zloději stromky z jeho plantáže vybrali i tentokrát. Zloději po sobě zanechali vyvrácený plot. Krádežím podle pěstitele stromků nahrávají nízké tresty a nezájem policie.

Na pardubickém sídlišti Polabiny proti zlodějům vyzkoušeli zapáchající nátěry. Okrasné jehličnany zatím odolávají, jak potvrdil Tomáš Řežabina z odboru životního prostředí a dopravy. Uřezané stromky nacházejí i správci lesů. Olamování větví i speciální nátěry mají odradit zloděje na Chrudimsku.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Když není zloděj přistižen přímo v lese při činu, je velmi složité mu to dokázat,“ říká ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka. Před Vánoci proto více než kdy jindy jezdí do lesů hlídky městské policie.