Regiony zjišťují škody po ničivé vichřici

Praha - Víkendová vichřice Emma odezněla. V celém Česku se zjišťují a sčítají škody, které způsobila. Jedním z nejvíc postižených míst jsou východní Čechy. Následky řádění Emmy jsou v tomto regionu srovnatelné s tím, co způsobil loni orkán Kyrill. Škody hlásí i další kraje.

Emma poničila rozestavěné domy, střechy, dopravní značky, billboardy, auta i sloupy vysokého a nízkého napětí. Ve východních Čechách bude podle energetiků výměna sloupů vysokého napětí trvat několik týdnů. Také lesníci zjišťují rozsah škod. Odstraňování následků vichřice bude trvat měsíce; chodit do lesa je teď velmi nebezpečné: „V těchto dnech bych nedoporučoval občanům chodit do lesa, lesníci musí nejprve uvolnit komunikace, poté zabezpečit stromy, které jsou nahnuté,“ varuje mluvčí Lesů ČR Radek Drahný.
 
I silničáři jsou v plném nasazení. V současnosti zůstává v kraji uzavřen úsek mezi obcemi Bořice a Podbor v okrese Chrudim, informoval dispečer Správy a údržby silnic Pardubického kraje Martin Cvrkal.
 
Východočeši se shodují, že spoušť, kterou za sebou vichřice Emma zanechala, je srovnatelná s tou, která region postihla po orkánu Kyrill.
 
 
Jižní Čechy: Emma ničila hlavně lesy

Ani na jihu Čech není situace o moc lepší. K nejvíc poničeným lokalitám patří Třeboňsko. Vichřice nešetřila ani třeboňské lesy, které živelní katastrofa zasáhla od povodní v roce 2002 už pětkrát. Další rok v řadě budou lesníci místo plánované těžby zpracovávat dřevo, které jim vytěžila příroda. Udělat to musejí co nejrychleji, aby lesy neohrozila další kalamita, tentokrát kůrovcová. Na Jindřichohradecku zase Emma zničila víc než tři sta let starou lípu.
 
Až dnes počasí dovolilo zkontrolovat stav chráněného domu pro seniory ve Veselí nad Lužnicí. Sobotní vichřice tam napáchala obrovské škody. O přístřeší připravila šestnáct lidí, šest jich zranila. Oprava domu bude stát skoro šest milionů. Vedení domova už požádalo Jihočeský kraj o vypsání veřejné sbírky. Smutným paradoxem zůstává, že chráněný dům byl postaven právě pro ty, jimž voda v roce 2002 vzala bydlení. Záměrně na místě, kam voda nemůže. Emmě ale neuniknul. „My jsme si toto místo vybrali záměrně proto, že tu povodně být nemohou. Bohužel jsme nepočítali s tím že může přijít vichřice Emma,“ konstatuje ředitelka českobudějovické Diecézní charity Michaela Čermáková.
 
 
O bydlení přišli i v Praze

Problémy s bydlením má také kolem padesáti lidí z nástavby panelového domu v Praze-Letňanech. Vichřice v sobotu z domu utrhla plechovou střechu i s částí konstrukce. Obyvatelé domu museli být evakuováni; teď přebývají v hotelech nebo u příbuzných. Statik jim ani dnes nedovolil návrat domů. 
  
 

Morava bez větších škod

Na jihu Moravy a Vysočině zůstává po víkendu několik desítek domácností bez elektřiny. Energetici věří, že se je podaří napojit nejpozději v úterý. Na Olomoucku a Zlínsku Emma větší škody nenapáchala. Olomoucký kraj neuvažuje, že by se obrátil na ministerstvo s žádostí o finanční pomoc. Zlínský kraj rovněž patří k těm nejméně postiženým, dodávka elektřiny ve většině poškozených míst už byla obnovena.

Pojišťovny evidují tisíce mimořádných událostí. Škody v jednotlivých regionech jdou do desítek milionů. „Máme už ohlášeno přes pět a půl tisíce pojistných událostí z celé České republiky a čísla jdou neustále nahoru," uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. ČSOB pojišťovna posiluje kontaktní centra, kam mohou lidé události nahlašovat, i týmy likvidátorů v terénu.

  • Následky řádění vichřice Emma v třeboňských lesích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/111/11016.jpg
  • Střecha, kterou shodil silný vítr z panelového domu v Malkovského ulici v Praze-Letňanech. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/107/10694.jpg