Spor o karlovarský Národní dům končí, získá ho firma Eltodo

Karlovy Vary - Karlovy Vary ukončily dvanáct let trvající spory o bývalý hotel Národní dům. Dohodě dosud bránily žaloby bývalého majitele hotelu, který se domáhal vlastnictví. Historický a dnes už zchátralý objekt získá soukromá firma, která by tak příští rok mohla začít s jeho obnovou. Uzavření takzvané trojdohody mezi městem, bývalými majiteli, manželi Ouřadovými a soukromou firmou Eltodo, která Národní dům kupuje, považuje karlovarská radnice za historický průlom. Dohoda o narovnání je založena hlavně na vzájemných ústupcích.

„Město Karlovy Vary se vzdá všech soudních sporů s manželi Ouřadovými, Ouřadovi se zase na druhou stranu podpisem zavázali, že vezmou zpět všechny žaloby,“ uvedl pro ČT karlovarský primátor Werner Hauptmann. Podle jednatele společnosti Eltodo Michala Prunara vyplývá pro firmu z dohody jediný závazek, a sice uhrazení pěti a půl milionu korun, které měl městu zaplatit Ivo Ouřada v roce 1996 za přepis budovy. Bývalý majitel objektu nechce celou situaci komentovat. Pro ČT se vyjádřil, že jde o velice složitou záležitost, k jejímuž vyřešení nyní zainteresované strany udělaly první krok.

Radnice poprvé prodala Národní dům za 100 milionů korun, Ivo Ouřada ale nikdy nezaplatil. Přesto byl v katastru zapsán jako majitel. Soudy pak několikrát rozhodly ve prospěch města. Podruhé radnice prodala hotel před dvěma roky. Převodu na soukromou firmu ale dosud brání žaloby bývalého majitele. Primátor i zástupce investora teď věří, že dohoda umožní začít s rekonstrukcí budovy.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Prunar uvedl, že projekt rekonstrukce Národního domu je i nadále aktuální, v budoucnu by se objekt měl proměnit na hotel s dvěma sty lůžky. Ke staré stavbě má přibýt ještě nová budova nákupního centra. Podle původních plánů měl být Národní dům otevřen letos v létě. Kdy ale skutečně začne jeho oprava, není jasné. Náklady na rekonstrukci firma odhaduje na 800 milionů korun.