Boj o spalovnu v Pardubicích neustává

Pardubice/Rybitví – Dlouho očekávané veřejné projednání má za sebou projekt spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví. Tisíce lidí protestovaly proti projektu spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví. Argumentům česko-rakouského investora naslouchali v pardubické hokejové aréně. Právě kvůli velkému zájmu veřejnosti muselo Ministerstvo životního prostředí České republiky původní projednání v listopadu zrušit a pronajmout o mnoho větší prostory.

Atmosféra v pardubické hokejové aréně byla nanejvýš vypjatá, k vidění byly transparenty i plynové masky na obličeji, slyšet byly nadávky a pískot. „Naprosto s tím nesouhlasíme, žijí tady naše děti a vnoučata. Hlavně je toho tady v Pardubicích už dost, třeba Paramo a další,“ ujišťují účastníci veřejného projednání. Podle česko-rakouské firmy, která o spalovnu usiluje, lidem scházejí objektivní informace. Za hlasitého pískotu se vedení firmy snažilo diváky v hale přesvědčit o šetrném provozu a moderní technologii, která by si poradila i se starými ekologickými zátěžemi. „Myslím, že po technické stránce není projekt v mnohém pochopen a neslyšíme návrh jiné alternativy řešení,“ uvedl technický ředitel společnosti AVE CZ Jiří Čenský.

Petici proti spalovně podepsalo bezmála padesát tisíc lidí, argumenty proti záměru zazněly od vedení kraje, města Pardubice, ale i dalších obcí a měst včetně sousedního Hradce Králové. „Jestliže není ochota vyjevit, o jaké odpady se jedná nebo z jaké obrovské vzdálenosti se budou svážet, je velmi cosi shnilého v tom celém projektu,“ prohlásila náměstkyně primátora Hradce Králové Pavla Finfrlová (ODS).

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Stanovisko o hodnocení vlivu spalovny na životní prostředí by podle ministerstva mělo být jasné do konce ledna.

Spalovna v Rybitví
Zdroj: ČT24