Vzácní nosorožci z dvorské zoo by mohli do Afriky odjet do Vánoc

Hradec Králové - Vzácní severní bílí nosorožci z dvorské zoo by mohli do rezervace v Keni odletět zřejmě do vánočních svátků. Rada hradeckého kraje dnes zrušila své zářijové rozhodnutí, kterým přesun nosorožců pozastavila. Proti přesunu nosorožců vystupuje občanské sdružení Safari Archa 2007. Určení konkrétního termínu odvozu nosorožců a zajištění podmínek přesunu už bude na rozhodnutí představenstva zoo.

„Rada kraje v působnosti valné hromady zoo pověřila představenstvo, aby tuto problematiku řešilo,“ uvedl hejtmanův náměstek Josef Táborský (ČSSD), který je i členem představenstva zoo. Dodal, že právě současné počasí je pro převoz zvířat vhodné.

Více než rok chystaný přesun nosorožců má být pokusem o záchranu tohoto druhu. Nosorožců severních bílých údajně žije ve volné přírodě posledních několik kusů. V zajetí vedle šesti kusů ve Dvoře žijí ještě samec a samice v americkém San Diegu. Nový domov by mělo tři až pět dvorských nosorožců nalézt v keňské rezervaci Ol Pejeta Conservancy. Zoologové věří tomu, že v přirozeném volném prostředí v Africe by se hormonální hladina samic mohla vrátit na normální úroveň, a mohly by zabřeznout.

##GMAP:3125:ZOO Dvůr Králové##

Sdružení Safari Archa 2007 má k převozu výhrady

Podle Táborského je přesun nosorožců přes všechna rizika nejnadějnější cestou k záchraně tohoto druhu. „Je lepší něco pro záchranu udělat než nedělat nic,“ řekl. Dodal, že i po převozu nosorožci budou majetkem dvorské zoo.