Na Klatovsku se kácely zdravé stromy

Chudenice - Obecní úřad v Chudenicích si stěžuje na klatovskou správu Lesů ČR. Podle úředníků totiž kácí v přírodní rezervaci vzrostlé stromy. A jak dodávají, existuje závazný dokument kraje, města, i samotné Lesní správy Klatovy, který to zakazuje.

V chudenické přírodní rezervaci se měly vykácet jen stromy poničené orkánem Kiril. Před několika dny se ale pily zakously do 200 let starých a naprosto zdravých smrků. „To, co je vidět v rezervaci, jsou stromy starší než sto let, které byly poraženy bezdůvodně. Byly zdravé a nic neopodstatňovalo jejich likvidaci,“ říká starosta Chudenic David Klíma. „Protože se zde objevil kůrovec, tak jsme dřevo zpracovali, uklidili les a ještě to dřevo odštěpkujeme. My to děláme ku prospěchu lesa i pana starosty,“ hájí se ředitel Lesní správy Klatovy Jaroslav Benda.

Plán péče schválený Krajským úřadem v Plzni, obecním úřadem v Chudenicích i Správou Lesů ČR v Klatovech přitom zakazuje takto staré stromy kácet. Mají se nechat dožít. Správa Lesů ČR tak podle starosty porušuje to, k čemu se zavázala.

„Plán péče hovoří o tom, že mají být nechány na dožití,“ upozorňuje na vzájemnou dohodu chudenický starosta. „V žádném případě tím nic neporušujeme. Pan starosta asi rozumí věcem v obci, ale lesům těžko může rozumět,“ oponuje ředitel Benda.

Odbor životního prostředí krajského úřadu provedl v chráněné rezervaci několik kontrol a zvláštní pozornost věnoval právě stromům, které jsou starší než sto let. To, že se v rezervaci kácí i mnohem starší stromy, úředníky překvapilo. „Příští týden se budeme snažit svolat nějaké jednání přímo na místě jak se starostou Chudenic, tak i se zástupci Lesní správy Klatovy, a na místě se uvidí, jestli došlo k porušení nebo ne,“ naznačuje další kroky Roman Sýkora z odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeň.

Pokud Správa Lesů ČR nepřestane kácet stromy v přírodní rezervaci, chce obecní úřad o pomoc požádat ministerstvo životního prostředí.