Zámek Hluboká drží sochy z Hitlerovy sbírky pod zámkem

České Budějovice – Alšova jihočeská galerie, jejíž hlavní budovou je jízdárna zámku Hluboká, odmítá vystavit sochy ze soukromé sbírky Adolfa Hitlera. Trojice soch se do zámeckého parku dostala v 60. letech z Vyšebrodského kláštera, kde nacistický vůdce za války skladoval umělecká díla. Jejich původ až před nedávnem odhalil český publicista Jiří Kuchař ve spolupráci s badatelem Lubomírem Mazuchou. Galerie je následně z bezpečnostních důvodů ukryla do depozitáře, město Hluboká nad Vltavou však v sochách vidí další turistickou atrakci a prosazuje jejich vystavení.

Sochy se měly stát součástí Hitlerova velkolepého plánu na přestavbu rakouského Lince v hlavní město evropské (resp. nacistické) kultury. Vidět zde měla být všechna „hodnotná“ díla umění od pravěku po současnost. Sám diktátor byl také náruživým sběratelem umění a neváhal kvůli němu vykrádat okupované země. Trojici hlubockých soch – Rozsévače, Afroditu (event. Venuši) a Veslaře – však odkoupil. Autorům Willymu Knappovi, Wilhelmu Wandschneiderovi a Hermannu Zettlitherovi za ně vyplatil 8 000, 6 600 a 12 000 říšských marek. Do realizace jeho lineckého snu byly od roku 1944 uskladněny ve Vyšebrodském klášteře.

Galerie se bála krádeže

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Teoretická hodnota soch se vzhledem k jejich původu pohybuje kolem statisíců eur. Galerie je proto stáhla ze zámeckého parku z obavy, že by se mohly stát úlovkem pro zámožného sběratele, případně stoupence neonacismu. „Hlavním důvodem byla jejich bezpečnost, jejich zachování,“ řekl kurátor Alšovy jihočeské galerie Vlastimil Tětiva.

Hlubocká radnice ovšem navrhuje jejich vystavení. Slibuje si od toho další zvýšení zájmu turistů. „Přeci nebudeme schovávat umění. Je to určitý odkaz doby, to by mělo být nad ideologií,“ řekl starosta Hluboké Tomáš Jirsa. Podle ředitele Lubomíra Bednáře však nemá galerie samostatné vystavení soch v plánu ani v koncepci, prý se jí nedostává ani místa. Mj. se ale také obává toho, že v případě vystavení by návštěvníky zajímal spíš Hitlerův vkus než další exponáty expozice.

Po Hitlerovi „dědí“ Bavorsko

Pozůstalost Adolfa Hitlera oficiálně patří Bavorsku. Podle výpovědi vládního rady Cajetana J. Edera pro časopis Reflex se však v případě těchto soch zřejmě není důvod obávat, že by je největší německá spolková země vyžadovala. „… Jestli lze do tohoto dědictví zařadit jednotlivé majetkové předměty, je nutno prověřit v každém případě zvlášť. Nárok Svobodného státu Bavorsko na vydání těchto předmětů především předpokládá, že Adolf Hitler dotyčný předmět bezpochyby nabyl do svého soukromého, a ne do říšského vlastnictví, a rovněž, že se tento objekt v okamžiku jeho smrti nacházel v Bavorsku,“ řekl Eder.

  • Socha z Hitlerovy sbírky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125286.jpg
  • Socha z Hitlerovy sbírky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125291.jpg
  • Socha z Hitlerovy sbírky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125292.jpg
  • Alšova jihočeská galerie zdroj: www.ajg.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125285.jpg
  • Adolf Hilter zdroj: www.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/874/87309.jpg