Liberec chce prodat letiště, kraj je proti

Liberec – Město Liberec se rozhodlo prodat své letiště. Zájem o něj má soukromá firma, ale i Liberecký kraj. Město prodá pozemky letiště zájemci, který dá nejvyšší nabídku. To však Liberecký kraj vytlačuje ze hry. Svým rozpočtem totiž nemůže obchodní firmě konkurovat. Proto se bude snažit prodeji zabránit.

Sedmdesát hektarů na okraji města v těsné blízkosti severní průmyslové zóny slouží jako letiště už od padesátých let. Travnatá přistávací dráha dnes slouží jen lehčím letadlům například k vyhlídkovým letům nebo pro výcvik parašutistů. Na vedlejší heliport přistává vrtulník záchranky. Větší provoz ale letiště neumožňuje, a proto ho chce radnice prodat. „Liberec díky své poloze letiště mezinárodního typu nepotřebuje, protože je blízko Prahy a Drážďan,“ vysvětluje liberecký primátor Jiří Kittner. „Nám bohužel nezbývá nic jiného, než vyčkat, kdo se budoucím vlastníkem stane. Každá taková změna s sebou vždy přináší určitou míru nejistoty. Pro aeroklub je ale podstatné, aby letiště v Liberci bylo do budoucna zachováno,“ říká předseda Aeroklubu Liberec Zdeněk Ulrych.  

Kdo je zájemcem, který chce letiště za minimálně sedmdesát milionů Kč koupit a pak zrekonstruovat, zatím město tají. Už teď je ale jasné, že má oproti kraji navrch. Hejtmanství totiž nabízí poloviční cenu. Peníze by ale podle kraje neměly hrát hlavní roli. „Raději bychom letiště zachovali v majetku města nebo kraje. Ty pozemky jsou rozsáhlé a může se stát, že až budeme chtít tuto lokalitu v budoucnu nějak využít, tak už to nepůjde,“ argumentuje radní Libereckého kraje Martin Sepp. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

O prodeji letiště nejvyšší nabídce, tedy soukromé firmě, bude městské zastupitelstvo teprve rozhodovat. A to je šance pro kraj, jak tomu zabránit. Městští zastupitelé z řad ČSSD totiž budou hlasovat proti. Na liberecké radnici vládne ODS právě s ČSSD a zatím se pokaždé na klíčových tématech shodly. Prodej letiště tak bude první zkouškou fungování koalice.