Kamenický Šenov má milionové dluhy, jednání s bankami krachují

Kamenický Šenov - Město na Českolipsku je v kritické finanční situaci. Kvůli výstavbě parkoviště a domů pro seniory se zadlužilo a v rozpočtu chybí 3,5 milionu korun. Kvůli špatnému hospodaření už má Kamenický Šenov i nové vedení. Bývalý starosta ale osobní vinu odmítá. Všechny akce, které město zadlužily, podle něj odhlasovali stejní zastupitelé, kteří ho nyní odvolali.

Bývalého starostu Otu Raitera (ČSSD) stálo místo nové parkoviště u Panské skály, které je podle nového vedení nerentabilní. Projekt dvou nových domů s pečovatelskou službou byl prý zase šitý horkou jehlou. Zastupitelstvo odvolalo minulou středu i místostarostu Jiřího Vičana (KSČM) a městskou radu. Hlavním důvodem bylo špatné hospodaření a ztráta důvěry. Někteří obyvatelé si ale myslí, že Raiter toho jako starosta dokázal dost a odvolání si nezasloužil, podle dalších se ale vůbec neměl do něčeho takového pouštět.

Bývalý starosta osobní vinu odmítá. Projekty podle něj odhlasovali stejní zastupitelé, kteří ho nyní odvolali. „Tu káru města táhneme do velikého kopce a přepřaháme právě v tom kopci. Jestliže to ale takto připravili, tak budou asi vědět, co s tím,“ řekl ČT. Podle zastupitele Jana Marka (nezávislý za ČSSD)se ale při stavbě domu s pečovatelskou službou „prošustrovaly“ peníze: „Pochybné fakturace nyní vyšetřuje policie.“ Raiter upozornil, že výstavbu domu prověřovaly čtyři kontroly a při žádné z nich se nenašly nedostatky.

„Musí nastat šetření na všech úrovních, aby nám to nadělalo co nejméně problémů,“ domnívá se nový starosta Kamenického Šenova Jaroslav Andrysík (ODS). Škrty ale před další půjčkou město nezachrání. V rozpočtu totiž chybí 3,5 milionu korun, tedy desetina ročních příjmů, a to i kvůli zpožděnému prodeji městských pozemků. Kde město peníze sežene, ale zatím neví, veškerá jednání s bankami totiž zkrachovala.